11 ноември 2021

Тантра

 

В настоящата статия искам да разкажа за Тантра. Тази година започнах да потъвам по-навътре в Аюрведа – древната наука за живота и започнах да се занимавам и с тантрични женски практики, Тантра за жени. Осъзнавам чрез древното познание, че хората през хилядолетията не са се променили като психика и душа, като ценностна система и стремежи; променил се е само материалния свят около тях и древните познания са валидни и днес. Тъй като хората, с които общувам в по-голямата си част или не знаят какво е Тантра, или имат идея за сексуални оргии, реших да направя интервю с моята учителка по йога и Тантра – Аделина Кирилова, за да внеса малко яснота по този въпрос поне за читателите на блога. Аз практикувам йога с Аделина почти три години и половина, а последните месеци започнах и тантрични женски практики. Знам, че действам вдъхновяващо за някои хора, а Аделина вдъхновява мен за едно по-женствено, чувствено, изпълнено с нежна, спокойна, приемаща енергия ежедневие.

Аделина се занимава с йога от 16 години и преподава от 10 като е преминала редица обучения по йога, използва магията на различни стилове (като Ащанга и Виняса Флоу); през последните 6 години се занимава с Тантра, като от 3 години се обучава за преподавател. Завършила е психология, ползва семейни констелации и арт терапия към другите практики; всичко научено от множеството курсове и обучения през годините, комбинира и прави полезно за хората. Това е сайтът й: https://adelinayogaart.com/

 

-                  Здравей Ади. Иска ми се да дадем някакво по-общо определение за Тантра в исторически план?

-                  Тантра е отделен път, част от източната традиция, в която влизат и Йога, и Аюрведа, древна философия за живота. Тантра е древно знание, което използва различни медитативни практики за просветление, като това е единствения духовен път, който включва и работа със сексуалната енергия. Най-древни са текстовете разкриващи хинду тантра традицията, малко след това датират текстова за будист тантра традиция. Така постепенно тантра започва да се развива в Индия, като след това повлиява и други традиции Джайнизъм и Даоизъм. Тантра е изкуство, наука, духовен път и начин на живот, водещ до пълна трансформация. Това е по-женският път за просветление, а йога е по-мъжкия път за просветление, защото има повече флуидност, наслада, стремеж женската енергия да се отвори и да поеме; Тантра работи за обединение на дуалностите; за пълно сливане. Корените на това древно знание достигат назад до шамански традиции и йога. Тантра е била тайна практика само за избрани.

-                  Какво може да постигне човек чрез Тантра?

-                  Тантра е път на разширяване на себе си, на енергията в себе си, за да можем да приемем своето тяло, да станем по-чувствени и усещащи и да направим място за другия. Възрастните хора са ригидни и притеснени; забравили детската свобода, те се стягат и крият своите емоции и страсти, а Тантра помага да постигнем пълно разширяване на всичко, което съдържаме и отваряне към другия. Започваме да обичаме себе си, прегръщаме себе си и не проектираме върху другия своите нужди; подобряваме своята виталност и страст; научаваме се да живеем в любов със себе си, да бъдем завършени личности; след което се отваряме и можем да поемем другите, да създаваме пълноценни връзки.

-                  А защо масово незапознатите хора свързват Тантра със секс? Чувала съм разкази на познати, които са ходили в Германия на ритрийти за двойки, в които основното е било секса и смяната на партньори.

-                  Защото Тантра използва похвати, техники за събуждане и овладяване на сексуалната енергия. Тантра е работа с тялото, търси постигане на наслада от тялото, но това не са сексуални техники, не е секс!! Философията на Тантра е да включва сексуалната енергия като основа към висше осъзнаване. Хората не познават сексуалната си енергия заради религиозните догми през вековете; възрастните постигат с времето стегнато, сковано тяло с налагането на морлните норми. Хората не познават удоволствието; сексът е даден не само за раждане на деца, а за овладяване на оргазмичната енергия, която да се използва за творчество и раждане на живота като цяло - проекти, идеи, изкуство, деца и т.н.. Тантра помага за по-пълноценна сексуалност, по-дълбока интимност със себе си и другите. Оргазмичната енергия се постига чрез движение, звук, дишане (викаме, дишаме и танцуваме с наслада); това са трите повхвата, които ползваме, за да събудим сексуалната енергия, а от там и да почувстваме лекотата и мекотата на тялото; от лекотата и мекотата идва удоволствието от живота. Масажите са част от похватите, защото отблокират тялото от травми и му позволяват да се свърже с друго тяло. Тантра казва, че всички вървим към себеусъвършенстване като ползваме сексуалната енергия. Кундалини енергията се издига в тялото като сексуална сила. Кундалини е женската Шакти енергия, която издигайки се нагоре достига Шива - мъжката. Обединявайки се, човек е изпълнен, тогава достига своето изначално състояние на радост и любов. Сексуалната енергия е най-мощната енергия в нашето тяло. Ако се научим да използваме и владеем правилно сексуалната си енергия ще сме пълни и завършени. Животът ни ще се сътворява без усилие, защото сексуалната енергия е творческата, съзидателен енергия, онази, която създава и твори живота. Сексуалната енергия е дивата енергия която носим, с която раждаме и творим, тя е детска, непринудена, огнена, задвижваща. Когато събудиш и задвижиш тази енергия самия сексуален акт минава отвъд удоволствието на тялото; ти изпитваш наслада от връзката с другия като сливане с божественото, преживяваш единение с Вселената.

-                  Има различни Тантра практики, нали? Не само за жени?

-                  Има Тантра за жени, за двойки и за мъже. Изображението на Бог според Тантра е половин мъж, половин жена. Срещата между мъжкото и женското начало е основополагащо за хармонично развитие на личността. Всеки човек съдържа в себе си мъжка и женска енергия и целта е интегриране на вътрешния мъж – жена. В тантричните женски практики работим, за да усилим женската си енергия, да открием своя потенциал, да се научим да вършим всичко с наслада, да бъдем цялостни жени. Мъжете трябва да могат да се свързват също с женската си енергия, да се научат да са меки и да чувстват. Тантра е разширение: да имаш и гняв, и тъга, и любов, и страх, и агресия; с нея ти ставаш контейнер за всичко, което имаш в себе си без да отхвърляш нищо; уважаваш границите на себе си и на другите, не отблъскваш нищо. Целта е сваляне на психо-емоционалната броня, която всеки от нас има, вследствие от преживени конфликти в психиката, която ни пречи да имаме блансирано и щастливо съществуване.

-                  Да кажем каква е целта на тантричните женски практики, които ти преподаваш?

-                  Целта е да се върнем към тялото си и изначалната женска енергия, да бъдем цялостни жени. Тантра помага за по-добра връзка с психичните центрове – с чакрите, които са енергийно-психични пасажи (центрове) в тялото; помага да се върнем към тях и да ги излекуваме. За жените е важно да работят за трите женски чакри – втора, четвърта и шеста. Втора е в утробното пространство, това е люлката на живота, раждаме всичко от там - деца и творчески проекти, от там жената подкрепя мъжа и твори живота, жената може да се върне към дивото и забравената мъдрост чрез творчество; втора чакра помага на жената да бъде свързана със себе си и да твори, да се наслаждава и ражда. Четвърта е в гърдите и е свързана с усещането и чувствата, там е и грижата да нахраниш, да дадеш любов и храна; да се погрижиш. Шеста чакра е в междувеждието и е свързана с интуицията, с отваряне към корените, мъдростта на родовата енергия и мъдростта на живота. Целта е енергийните потоци в тялото да текат хармонично и балансирано, да осъзнаваме желанията и мечтите си по-ясно, да бъдем открити и свободни в общуването си с партньора и да преминем на истинското духовно общуване, не само с нас самите, но и с партньорите ни и околният свят.

-                  Благодаря ти. 

 

PS. Интервюто е направено след един тридневен Тантра ритрийт в Орешак през октомври. След един ритрийт с женски практики между 18 и 21 ноември в Сандански искам да добавя една лична бележка: една от най-приятните практики за мен е тази, която ни учи на доверие, да се отпуснем в ръцете на партньора и да се оставим да бъдем водени и да го следваме, което е усещане/умение, забравено от масата жени - да танцуваме през живота като се доверим и бъдем водени от мъжа до нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар