04 ноември 2021

Бенедета

Между 2 и 31 октомври 2021 се проведе поредното издание на кино-литературният фестивал Синелибри. Той беше открит в зала 1 на НДК с новия филм на Пол Верховен „Бенедета“. Извън документалния филм „Мъдростта на травмата“, за който писах тук, през откомври аз обаче нямах време за кино. За това, когато видях, че Френският културен институт в София прави предпремиерна прожекция на филма „Бенедета“ на 3-ти ноември, преди пускането му по кината в страната на 5-ти ноември, заради рекламата на филма покрай Синелибри, и заради името на Пол Верховен, както и заради 2-те номинации от фестивала в Кан 2021 и 2-те номинации от международния филмов фестивал Сан Себастиян 2021, реших че трябва да присъствам на предпремиерата.

Бенедета“ (Benedetta, 2021, Франция, Нидерландия, 2 ч.,11 мин.) е биографична драма, исторически филм с режисьор Пол Верховен и сценаристи Дейвид Бърк и Пол Верховен по романа на Джудит К. Браун: „Неприлични действия: животът на монахинята лесбийка в ренесансова Италия (Judith C. Brown "Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy"). В ролите: Виржини Ефира, Шарлот Рамплинг, Ламбер Уилсън, Клотид Коро, Дафне Патакиа и др.

Ревюто на филма: „Монахиня от 17 век в Италия страда от смущаващи религиозни и еротични видения. Постепенно отношенията й с нейната помощничка се трансформират в романтична любовна връзка.“ обяснява защо филмът е органичен за зрители 18+, а и чух една позната да казва за него, че бил порнографски, друг каза, че го е харесал.

Филмът въобще не е порнографски, бих казала, че сексуалните сцени са направени интелигентно и с мярка; че е провокативен и многопластов; може да накара мислещ човек да се замисли. Филмът е интересен – въобще не се усеща как са минали два часа; исторически – вдъхновен от истински събития; с красиви костюми. Той повдига теми като ролята на църквата, инквизицията, ордените и религията в живота на хората; злоупотребата с власт; вярата в Бог (Бог ще ти говори на много езици) и вярата в хората; любовта към Бога, любовта към любимия човек (мъж или жена), любовта към всички хора; съблазняването и секса; съмнението, отмъщението, прошката. Дали, ако насилваното от баща си и братята си момиче не беше попаднало в манастира, Бенедета щеше да се превърне в лесбийка и да имаме история?! Дали Бог поставя на пътя ни определени хора и изпитва вярата, ценностите и чувствата ни?! Филмът попада в модерния тренд да се обръща внимание на всички лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора. На много зрители пандемията от чума в ренесансова Италия, хвърлянето на трупове в общи гробове и затварянето на градските порти за предпазване от зараза, може да се стори познато заради скорошните локдауни в Европа. На зрители, които не обичат насилие и кървави сцени като мен, може и да не се понрави много, аз отвръщах поглед от екрана в някои сцени. Някои сцени са много силни: през тази година имаше само един случай в личния ми живот, в който кръвта ми се смръзна във вените, а в този филми три сцени буквално накараха кръвта ми да замръзне докато си седя на стола и гледам - това е забележително постижение на кинематографското изкуство. Този филм определно не е за всеки вкус; на мен ми хареса - вие си преценете.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар