14 юни 2009

Силен месец за музикалната сцена


Този месец има доста посещения на известни изпълнители на софийска сцена, което е радващо, за тези които се интересуват от музика и търсят нещо по вкуса си. След като на 24 май на сцената на зала България започна петият фестивал „Джаз +“ с концерта на перуанката Сусана Бака, тези дни фестивалът продължи с концертите: на френско-виетнамския китарист Нгуен Ле (12 юни), на перкусиониста Трилок Гурту и неговия квинтет (13 юни) и на германската челистка Аня Лехнер и гръцкия пианист Василис Цабропулос с участието на италианския перкусионист У.Т.Ганди. Който е пропуснал концертите в зала България може да послуша музика от тези изпълнители on-line на адреса на Дюкян Меломан. На мен специално триото Лехнер-Цабропулос-Ганди най-много ми допада като звучене.
На 12 юни в зала 1 на НДК френската певица Патрисия Каас изнесе първият си концерт в България. Беше неповторимо изживяване, залата беше препълнена (4000 души), чухме любимите си песни: Mon mec à moi, Les homes qui passent, Mademoiselle chante le blues, D’Allemagne, Il me dit que je suis belle и песните от новия й албум Kabaret. Хареса ми това, че гледахме спектакъл, тъй като на сцената освен музикантите от оркестъра (пиано, акордеон, цигулка, контрабас) имаше и клоуни, балони, танц и видео, което разказваше кабаретни истории и показваше снимки на Патрисия Каас от видео-стената. Едно неповторимо изживяване, което ме остави с усещането, че искам да продължи още дълго.
За тези които се пропуснали концертите от последните дни, юни месец предлага още. На 15 юни в рамките на Салона на изкуствата, за който вече писах, в зала 1 на НДК е концерта на виртуозният цигулар Найджъл Кенеди, който идва с още четирима музиканти - Квинтета на Найджъл Кенеди и ще представи нов албум.
На 26 и 27 юни в зала България ще изнесат концерти португалките Сара Тавареш, която е с платинени албуми в Португалия и фадо изпълнителката Ана Моура, която е участвала в проект с Ролинг Стоунс, с които обикаля целия Свят. Сигурно и двата концерта ще са доста добри. Музика на двете португалки може да послушате от Myspace.com.
На края на месеца (30 юни) в НДК идва Майкъл Болтън, който затваря един доста интересен музикален месец, за разлика от следващите сухи откъм посещения на известни изпълнители месеци, с изключение на концерта на Мадона и отменения концерт на Депеш. За всички тези концерти има доста информация из Интернет, а вече и по вестници и списания и афиши. Който има информация за нещо друго, което си заслужава, да сподели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар