31 май 2009

Край на сагата около СДС и Синята коалиция

Вчера Върховният административен съд (ВАС) и лично Председателят му, като председателстващ състава, отмени отказа на Централната избирателна комисия (ЦИК) да регистрира Синята коалиция за изборите за национален парламент и задължи комисията да впише десният съюз. Този акт на съда слага край на сагата около СДС и Синята коалиция. Като гражданин следях с интерес историята около регистрацията на Мартин Димитров за председател на СДС и регистрациите в ЦИК на Синята коалиция за европейските и националните избори. През всичките тези месеци в мен се надигаха няколко въпроса:
- възможно ли е председател, който по устав губи правото си на представителство с насрочване на нов избор за председател, да продължава да иска да представлява „де юре“ и „де факто“ партията си, въпреки волята на съпартийците си?! Кой има полза от подобна ситуация?!
- възможно ли е председател, избран на пряк избор от съпартийците си, което определено е демократичен акт, да не може да бъде вписан от съда половин година?! Кой има полза от това?!
- възможно ли е едно на практика елементарно дело, като промяната на съдебната регистрация на една партия, да бъде такъв „препъни-камък“ за Софийски градски съд (СГС) – все пак това не е дело за углавно престъпление – защо съдиите така устремно си даваха отвод по делото; кой има интерес от не регистрирането на председателя на СДС половин година?! Нали съдебната власт е независима?! Защо определени кръгове от изпълнителната и законодателната власт оказват натиск върху представители на съдебната власт?!
- защо ЦИК отказваше да впише Синята коалиция за европейските и националните избори и се налагаше решенията да бъдат обжалвани пред ВАС – за да се печели време ли – от 24 часа?! или защото някой си мисли, че може наистина безнаказано да лишава гражданите от представителство и партиите от участие в избори?!
- и защо винаги представителите на БСП и ДПС на моменти подпомагани от тези на НДСВ и Атака оспорват регистрацията на СДС и Синята коалиция?!
Колко много въпроси, свързани със СДС и Синята коалиция и тяхното участие на предстоящите два избора. Кой има интерес да спъва една партия и една коалиция от участие в политическия живот на страната?! В какви времена живеем?! Нали „политическият живот в страната се основава на принципа на политическия плурализъм“?! Нали „партиите съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите“; част от гражданите могат да се окажат непредставени, ако не се регистрират СДС и Синята коалиция за участие в изборите. Къде отива демокрацията тогава?!
Отделен е въпросът, свързан с това, какви хора издига СДС за участие в общите листи? Дали например млад човек на 25-30 години, без политически опит, без да е „врял и кипял“ сред политическите структури, без професионален стаж в дадена област и управленски опит; ще бъде способен народен представител, който ще защитава професионално интересите на избирателите във всички области на живота? В тези редове иде реч за справедливото участие на СДС в политическия живот на страната, а не за естеството на кадрите на партията.
Какъв е планът на определени партийни мозъци със сагата около СДС – наистина да се лишат гражданите от представителство и партията от участие в изборите или да се повиши рейтинга на Синята коалиция, за да може тя да дърпа от гласовете на ГЕРБ?! С цялата тази сага около СДС и Синята коалиция наистина се вдигна рейтинга на десните, но не за сметка на ГЕРБ. Кой е губещият от нечестната игра – десните ли?! Със сигурност не. Според мен дори леви избиратели биха гласували на предстоящите два избора за Синята коалиция „напук“ на БСП, защото в една демократична държава трябва да има справедливост и ред, да се спазват законите и да има независимост на властите. Не може да има политически произвол и силните на деня, които управляват да си правят каквото си искат – в това число и да ограничават правото на определен процент от гражданите на представителство при провеждането на избори. Очаквам с нетърпение предстоящите два избора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар