20 май 2009

Красота и духовност

В Националният дворец на културата между 11 май и 21 юни се провежда за четиринадесети път, превърналият се в традиция Салон на изкуствата.
http://salon.pagebg.com
Във времена на все по-ширеща се посредственост в България, когато свалянето на филми от интернет замества гледането на прожекции в киносалоните; когато театралните режисьори пригаждат оригиналните текстове към масовия вкус с цел да привлечат повече хора в театрите; когато от телевизионният екран ни облъчват „риалити шоу-та“ и пошли реклами; когато издателите са принудени да организират различни атрактивни игри по време на Пролетния базар на книгата с цел да привлекат внимание и да реализират продажби; когато се създават и разпространяват песни със съмнителна музикална стойност; когато пресата е заливана от статии за убийства, кражби и корупционни схеми...
Ето в такива времена заслужават адмирации, усилията на организаторите на подобни културни събития, които са като светъл лъч, внасящ красота в ежедневието на хора, които биха искали да съхранят и развиват душевността си насред българската действителност.
Благодарение на пролетния Салон на изкуствата например през 2004 година, имах възможност да разгледам изложба на испанския художник Хуан Миро, за когото сигурно не бих чула, ако не беше това събитие, за което пазя все още красив спомен. В рамките на тазгодишния Салон предвиждам да посетя някои изложби, балет, концерт. Има за всякого по нещо – идете и вижте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар