14 май 2009

ОПОМНЕТЕ СЕ, ДРУГАРИ

Вместо да печели избиратели, БСП губи привърженици

Кое е най-характерното качество на добрия политик или на успяващата политическа партия? Това, че още на следващия ден след спечелени избори, започва да работи активно, целенасочено и разумно за успешното си представяне на следващите избори. С какво се отличават българските политици от тази максима? С това, че се сещат за наближаващите избори 1 година преди редовното им провеждане и се втурват на лов за избиратели с хиляди популистки идеи. Жалко е, че от 1990 г. насам политическата класа не проведе сериозна реформа на политическата система и вече 18 години се провежда политика с един и същи почин. Една година преди избори се изваждат десетки популистки идеи, които обслужват един или друг електорат с цел да го „подкупят”; не се изчистват избирателните списъци от „мъртви души”; напълват се изборните комисии с „наши хора”; купуват се гласове в деня на изборите, като най-често за тази цел се ползват представители на малцинствата или студенти; манипулират се резултатите от избора в различни общини и след спечелването на задоволителен процент, политиците получават амнезия за 3 години. Но през тези 3 години политиците обикновено получават амнезия по отношение на нуждите на избирателите, а не по отношение на собствените си или на тези на семействата им нужди. След проведените избори започва купуването на удобни места в държавната администрация, разменянето на услуги и комисионни, източването на фондове, „затварянето на очи” пред десетки престъпления и „разпъването на чадър” над миропомазаните близки хора и фирми. Това е вечния порочен цикъл и постоянната грозна картина, която се повтаря вече 18 години и превръща политическата среда в блато и политическата класа в мошеници. Дори и да влязат нови хора в политическите среди, те бързо се сливат с масата корумпирани политици, защото ако не се слеят, биват „смачкани и изплюти”. Хората идеалисти, разбрали механизмите на политическата система, избират да се оттеглят и да не се занимават с политика, защото както повечето българи казват „политиката е мръсна работа”. Тази история всеки я знае, много българи роптаят срещу „тези престъпници политиците, и сини и червени са все същите” и се заканват де не гласуват на следващите избори. То така и се случва – все по-малко българи гласуват на всеки следващ национален избор, но това до нищо не води. Политическата класа продължава да се самовъзпроизвежда и промяна в политическата система все още не се провежда, защото, с малки изключения, липсва ГЛАСЪТ на гражданското общество.

От началото на месец септември много актуална тема сред политиците стана похарчването на бюджетния излишък – 4,2 млд. лева до момента. Управляващата коалиция излезе с предложения за разпределение на част от сумата; опозицията гракна, че ще се купуват гласове. Но същата тази опозиция вероятно щеше да постъпи по същия начин, ако беше управляваща и имаше на разположение същия този бюджетен излишък. Нали целта е една и съща – да се спечелят гласове и да се възпроизведе същата тази политическа класа. Прокрадна се идеята на хора от средите на БСП няколко хиляди пенсионери да бъдат изпратени на почивка на море или планина, като заплащането ще се извърши от бюджетния излишък. 5 000 или 15 000 на фона на над 2,2 млн пенсионери! Що за безумие е тази идея другари?! Вие чувате ли се какво говорите?! Масата българи нямат нищо против да се индексират пенсиите и да се заделят пари за коледни надбавки на пенсионерите, защото всички знаем за какви размери пенсии става въпрос при голям процент от пенсионерите. Това все пак са нашите баби и дядовци или родители. Но да се изпращат пенсионери на почивка, като се използват държавни пари - това е подигравка с активно работещите българи. Това е чиста доза популизъм и корупция. Популизъм, защото целта е да се подкупят определен брой пенсионери (и то пак ще са гравитиращи около БСП, което е безсмислено) и корупция, защото се наливат държавни пари в близки до партиите фирми, които притежават пустеещи почивни комплекси и на които трябва да се уплътни легловата база с държавни пари. Това е поредната безумна идея, която се прокрадва сред редиците на нашата партия. Защо не се помисли например как да се финансират с държавни пари ин витро оплождането при бездетни семейства, които в последните години са все по-голям процент или да се платят дълговете на болниците или да отпуснат повече средства за хората с редки заболявания, за онкоболните, за диабетноболните, за трансплантации и т.н?! Защото вместо да мислим и създаваме, е по-лесно да раздаваме готови пари. Защото всъщност здравната ни система е като плаващи пясъци и колкото повече пари се наливат, толкова повече потъват и не се знае къде отиват. Имаше идея на тройната коалиция от срещата й в Катарино, да започне реформа в здравния сектор, но тя за пореден път беше отложена, тъй като ще са нужни много непопулярни мерки, които в момент преди избори не са много удобни, а и, от друга страна, „не можем да се разберем как да се разпредели баницата, така че нашите хора да са по-облагодетелствани”. Идеята на социалното министерство да се изпращат деца без родители на почивка /летен лагер/ не е лоша, защото това са членове на обществото, за чието възпитание държавата трябва да поеме отговорност. А до колко една държава е социалноотговорна, се съди по това, как се грижи за слабите и болните. Но пенсионери на почивка?

Опомнете се, другари, и мислете внимателно, преди да пускате подобни идеи, като тази с почивките на пенсионерите, в публичното пространство. И без това публичното пространство е наситено със спирането на парите от европейските фондове; корупцията в МВР и съдебната система; недоволствата на браншови организации; високата инфлация и редица други парливи въпроси, които понижават и без това ниското доверие в управлението на тройната коалиция. С подобни идеи не само, че не привличате симпатизанти извън БСП, но губите и собствените си симпатизанти и членове сред активно работещото население на страната. А добрият политик и успешната политическа партия се бори за гласа на всеки един избирател.

В-к „Дума” брой 209 от 11.09.2008 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар