20 юни 2010

За вредите и ползите от социалните мрежи


Напоследък интернет и в частност социалните мрежи заемат все по-голяма част от ежедневието на активните граждани. Някои хора дори, докато са на работа, са постоянно включени в мрежата, следят последните новини от новинарските сайтове, разглеждат снимки на „приятели“, слушат музика и играят на игри. Оказва се, че милион и половина българи имат профил във Facebook, най-използваната социална мрежа в света, като по-този начин възобновяват прекъснати приятелства и създават нови. Но монетата винаги има две страни. Колко ли пари губят работодателите от факта, че милион и половина българи се ровят по цял ден в интернет и Facebook ?! Колкото и ползи да има участието в социални мрежи, вероятно има и много вреди.

Ето мнението на едно момче, за което интернет и софтуерните продукти са професия и което усилено отказва да си направи профил в Facebook:

„Не отричам и вероятно никой не отрича, че Facebook e голямо нещо, че влиянието й е огромно и че излиза от пределните на Интернет. Но е страшнично, как всичките ни разговори минават през 3 компании - мобилните оператори. Стряскащо е как гигант като Google може да манипулира интернет с огромната си власт. Страшно е как Facebook, Twitter и т.н. съхраняват целия ни живот. Поне за мен е страшно.
Защото е страшно да си помислиш (а не е само помислянето) как чрез Facebook може да влезеш в живота на хора, които никога не си срещнал.

Давам пример: разбивам паролата на един Facebook акаунт на един човек и съответно мога да вляза и да се представям за него. Този човек е познат на много мои други познати. И понеже са познати аз мога да гледам техните профили, информация, снимки, видео - всичко. Само за 10-ина минутки аз мога да разбера какво е правил един човек, който не съм нито виждал, нито чувал вече 3 години; да видя снимки и информация на хора, които никога не съм познавал. И всичко това - защото те са качили своя живот във Facebook. И както аз само разглеждам - така може и да не съм аз.

Имам и още един пример: имам едни клиенти - една институция към Общината, където работи един мъж, който е на 65 години и съм почти сигурен, че е педофил, понеже администрирам компютрите им и ги снабдявам със софтуер и мога да наблюдавам кой какво е правил и къде е искал да ходи. Въпросният господин всяка свободна минутка се опитва да си вре носа в сайтове за запознаства, във Facebook и др. подобно сайтове, порно сайтове и познай какво търси !? - информация и профили на малки деца - предимно малолетни момиченца.

Идеята на всичко това е, че колкото и private да може да е Facebook и подобни мрежи - винаги има начин всеки да ти погледне нещата. На мен не ми допада някой буквално да си зареди живота в някой сървър на някаква компания и този сървър да е публично достъпен от хората от тази компания, от потенциални рекламодатели на тази компания, от умни пароло-разбивачи, от познати и непознати. Вярно е, че всичко това има много плюсове, но има и много минуси. Аз намирам минусите за повече. Както пише в една статия от последните дни - "зависи как ги ползваме". Засега не ми допада участието във Facebook.”
Всяко качено нещо в Facebook и въобще в интернет остава за вечни времена на някой сървър, дори и да натиснем копчето delete. Така че да сме мислили преди да го качим в интернет.

2 коментара:

Valkocompany каза...

Правилно
Но има още един Facebook
http://fbooksex.xmatch.com/p/register.cgi?pid=g781707.subbwsxb06

Анонимен каза...

"На мен не ми допада някой буквално да си зареди живота в някой сървър на някаква компания и този сървър да е публично достъпен ... от познати и непознати" - напълно съгласна, имало все още мислещи хора...

Публикуване на коментар