22 януари 2011

Дали – Рьорих в Националната галерия за чуждестранно изкуство

Още от края на миналата година си бях предвидила да погледна една изложба. От 17-ти ноември 2010 до 15 януари 2011 (добрата новина е, че изложбата е удължена до 31 януари) в Националната галерия за чуждестранно изкуство http://www.foreignartmuseum.bg/ е изложена цялата серия „Божествена комедия” на Салвадор Дали, която включва 100 оригинални цветни графики по акварелите на испанския сюрреалист. Това е съвместен проект на НГЧИ и Музейната галерия за модерно изкуство и е най-голямата изложба от графични творби на Дали, представяна някога в България. Цикълът „Божествена комедия” започва световното си турне от София. Оригиналните акварели на Дали към „Божествена комедия” на Данте Алигери, по които е изпълнена графичната серия, са поръчани на художника от италианското правителство през 1953, във връзка с идеята за издание на поемата, посветено на 700-годишнината от рождението на поета. По ред причини това не се осъществява, и малко по-късно двама френски издатели – Жозеф Форе и Жан Естрад – се заемат с издаването на серията в 6-томно библиофилско издание с пълния текст на френски език. Осъществяването му обхваща период от 10 години и то излиза в два варианта – луксозно в 33 екземпляра и популярно – в 4765 екземпляра. Под наблюдението на самия художник илюстрациите са възпроизведени от екип опитни гравьори в техниката цветна гравюра на дърво. В галерията за първи път са изложени пред публика подбрани декомпозиции (цветен анализ) на няколко графики от цикъла „Божествена комедия”, които представят отделните етапи от процеса на създаването на всяка отделна работа. Графични творби от тази нео-класична серия са в постоянната колекция на Театър-музей „Дали” във Фигерас. Аз обаче си признавам, че не разбирам много сюрреализма и не харесвам Дали. Гледам негови творби, за да имам представа какво е създавал.

Голямото ми попадение обаче като отидох на тази изложба е, че без да знам, че има изложба (не бях отваряла сайта на галерията) открих изложени 74 творби на Николай Констатинович Рьорих и портрет на художника, рисуван от неговия син и последовател Святослав Николаевич Рьорих, за което съм много щастлива. Представен е т.н. “Хималайски цикъл” с величествените природни гледки съпътствали художника и неговите близки по време на прочутата Централноазиатска експедиция през 20-те години на миналия век. В тези работи художникът си служи с бои, собственоръчно приготвени по древна рецепта, записана от местен лама.
Интересното в тези картини е, че имат различно излъчване, ако ги гледаш от близо и от другия край на залата, от далече – в картините се появява някаква особена светлина, цветовете са различни и излъчването е различно, гледано от различно разстояние и ъгъл. Картините на Н. Рьорих и портрета на сина му много ми харесаха. Може някой път пак да мина да ги разгледам, защото доколкото разбирам от сайта на галерията, експозицията е постоянна. Трябва да го видите.
В отделните зали на музея могат също да се видят индийски скулптури и храмова украса, японски гравюри, африканско и будистко изкуство, западно-европейска живопис и скулптура от последните няколко века. Хубавото е, че галерията работи пред седмицата до 18 ч, включително и събота и неделя, почива във вторник; входния билет е 6 лв. за възрастни и 3 лв с намаление за ученици, студенти, пенсионери; има варианти за групови посещения; свободен вход – последен понеделник от месеца.

2 коментара:

nana каза...

Прекрасна идея.Поздравления!

Mariya Georgieva каза...

Благодаря :-))

Публикуване на коментар