23 януари 2011

„Бал с маски”

Тези дни гледах „Бал с маски” в Софийската национална опера и балет; опера от Джузепе Верди в 3 действия; либрето Антонио Сома по драмата „Густав III” от Еужен Скриб. Преди първата премиера на операта, Верди е имал проблеми с цензурата, съдебни процеси, скандал и мястото на действието е преместено от Стокхолм в Бостън. Режисьор на спектакъла е Пламен Карталов. Спектакълът не ми хареса, защото през по-голяма част от времето липсваха субтитрите (или малка част от текста е преведена, или някой придремваше от време на време и забравяше да пуска субтитри, и интересно защо  в субтитрите пишеше Ричърд, след като главният герой е Рикардо?!), костюмите като цяло не ми харесаха – очаквах, например, че на бала героите ще са облечени в пищни костюми с маски като на карнавал във Венеция, а вместо това актьорите бяха наметнати с някакви червени роби и носеха на главите си някакви подобия на маски от прозрачна пластмаса, които по-скоро приличаха на шапките на еничарите в Османската империя или на герои от Стар Трек, а робите напомняха Византия; декорите бяха по-скоро оскъдни и също не ми харесаха. Друго мнение на зрители от залата обаче – „Интересно режисьорско хрумване са костюмите на бала; много интересно, хареса ми”. Така че на мен и компанията не ни хареса спектакъла на тази опера, но на мнозинството хора в залата, спектакълът им хареса и имаше доста аплодисменти и подвиквания „Браво”, което доказва, че вкусът на хората е доста различен. Този път нямаше и субтитри на английски като в „Бохеми”. Тъй като това е доста известна опера, можете да разберете дали на вас ще ви хареса, като отидете да я видите. Операта можете да гледате май още само веднъж до края на сезона – през март.

2 коментара:

nana каза...

Винаги е полезно да бъдат изледани различни постановки , като след това бъдат направени и съпоставки с изводи .По този начин се проучва и зрителския интерес , както и тенденциите за бъдещо развитие.

Mariya Georgieva каза...

Ами да, аз обичам и опера, и балет, и театър, и кино, и гледам доста неща - в един случай ми харесва, в друг не, но както се казва в науката - и отрицателния резултат, е резултат, от който могат да се направят изводи

Публикуване на коментар