13 април 2011

„Август в Оклахома” - драмата на една разпадаща се фамилия в Народния театър

от сайта на Фондация "Америка за България"
„Смешна и в същото време проницателно трагична драма. Тя даде тон на всичко, случващо се на Бродуей.” Ню Йорк Таймс

От февруари на сцената на Народния театър „Иван Вазов” се играе постановката „Август в Оклахома” („Август: Окръг Осейдж”) от драматурга Трейси Летс; режисьор: Ясен Пеянков; сценография и костюми: Васил Абаджиев; музика: Теодосий Спасов. Участват актьори като Стоян Алексиев, Бойка Велкова, Радена Вълканова, Валентин Ганев, Рени Врангова, Параскева Джукелова, Яна Титова, Валентин Танев, Петър Попйорданов и др..
Постановката е доста интересна и въпреки, че продължава близо три часа (има и антракт) не досажда. Черна комедия, трагедия или трагична драма – зависи от гледната точка; пиесата разказва за драмата на една разпадаща се фамилия; драма, изтъкана от трагичните истории на всеки един неин член. На края на представлението си помислих, че „Август в Оклахома” прилича на зелка – колкото повече белиш горните листа, отдолу все изникват все нови и нови и така до сърцевината на кочана (проблема) – пред зрителя се разкрива поредица от тайни, проблеми, грешки, емоции, истини, жестокост, нещастие. Пиесата е многопластова, разкрива над десет различни характера и съдби – от писател-алкохолик с еднократна слава и пристрастената му към хапчета, болна от рак, позастаряваща красавица-съпруга, през трите има дъщери с различни професии и живот до мъжете им, които или изневеряват, лъжат и мамят или си падат по лолитки, или са със забавено развитие; като не са пропуснати и представители на децата от фамилията – пущещо трева объркано момиче, което мрази всички и не знае чия страна да заеме при раздялата на родителите си, както и леля и чичо от фамилията и прислужничка-индианка. Актьорите играят много добре, Бойка Велкова (една от любимите ми актриси) прави много силна роля за пореден път. Сценографията е супер, на сцената е издигната къща на три етажа, актьорите вечерят на сцената, на която има постоянно присъствие едновременно в няколко части, където се разиграват различни сценки и т.н. Общо взето над трите часа си минават неусетно, наблюдавайки отстрани общочовешките драматични истории на героите.
„Август в Оклахома” е поставена за първи път в Чикаго през 2007 г. и още същата година е изиграна на Бродуей. Тя носи световна известност на Трейси Летс, който през 2008 печели 5 награди „Тони” ­ за нова пиеса, режисура, главна и поддържаща женска роля и сценография, както и наградите „Пулицър”, „Драма Деск” и Награда на Кръга на нюйоркските критици.­ Постановката е играна две години на „Бродуей”, в Австралия, Лондон, Япония, Финландия, Чехия. В България „Август в Оклахома” е третата от Американския театрален сезон 2010/2011 г., организиран съвместно от Фондация „Америка за България” и Народния театър, който включва “Ангели в Америка” от Тони Кушнър, режисьор Десислава Шпатова, „Полет над кукувиче гнездо” от Кен Киси, поставена от Александър Морфов и накрая „Смъртта на търговския пътник” от Артър Милър на Борислав Чакринов, която ще има премиера през следващата седмица.

Добавено на 18 април: Спектакълът има две номинации за награди "Аскеер" 2011: за водеща женска роля на Бойка Велкова за ролята на Вайълет и за поддържаща женска роля на Радена Вълканова за ролята на Барбара Фордъм. Успех на номинираните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар