29 април 2012

Бел Ами


снимка от cinefish.bg
От 27 април, новият премиерен филм по кината е „Бел Ами” (драма, Великобритания, Франция, Италия, 2012, 102 минути) по новелата на Ги дьо Мопасан. Сценарист на филма е Рейчъл Бенет; режисьори Деклан Донлан, Ник Ормерод. Участват Робърт Патисън, Ума Търман, Кристина Ричи, Кристин Скот Томас, Филип Гленистър, Холидей Грейнджър, Колм Мийнли и др.
„Бел Ами” е втората новела на Ги дьо Мопасан, публикувана през 1885 година, в която през историята на младият хусар и журналист Жорж Дюроа се развива темата за разпада на нравите в Париж през 19 век и мотивът за преминаването от по-ниско към по-високо стъпало в обществото, като заедно с това се преплита и мотивът на прелъстяването. Честно казано нямам много спомени от романа, тъй като съм го чела преди десетки години докато учехме френска класика в езиковата гимназия и за това се радвах, когато гледах реклами, че излиза филм, който да ми припомни романа.
„Бел Ами” е история за младия войник Жорж Дюроа, който през 90 години на 19 век се издига от мизерното съществуване до висшето общество в Париж, от обикновен чиновник в железниците до редактор във вестника, който диктува политиката във Франция, използвайки своя ум и коварство и способността да съблазнява жените. Младият мъж бързо навлиза от света на бардаците и мизерията в свят, в който политиката и медиите се борят за влияние; свят, където сексът е власт, а известността е мания и лост за влияние; свят, в който най-влиятелни в Париж са не мъжете, а техните съпруги; светът на висшето общество. „Бел Ами” е история за амбиция, безскрупулност, неустоим чар, съблазняване, манипулиране, страсти, изневери, влияние, власт, известност, пари, политика.
Филмът е интересен, лек (мен не ме натовари за разлика от компанията ми), с лека интрига; костюмите и прическите на дамите са много, много красиви, в духа на 19 век. Заслужава да се гледа от киноманите, тъй като напоследък рядко излизат филми по класически текстове, които ни отвеждат в предходни векове, а не в бъдещето и е нещо различно от масата филми в киносалоните. Приятно гледане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар