21 април 2012

Танц, красота, грация, приказка - „Американски балет за България 2”


На 19 и 20 април в Софийската опера и балет се играха първите спектакли от инициативата „Американски балет за България - 2”. Тази съвместна инициатива на Софийска опера и балет, Сдружение “Cultural Bridges” и Фондация „Америка за България” включва трите балетни творби: “Ла Сорс”, „Скрябин квинтет” и „Шехерезада” и е част от проекта „Балетът по света”, по идея на българския балетист и хореограф Момчил Младенов, като надгражда успешната първа инициатива от проекта – “Баланчин и Фарел”: „Американски балет за България”, реализирана през първата половина на 2011г. Балетът “Шехерезада” на Катрин Поузин е премиера за Европа.
Спектакълът беше като цяло много красив и приказен и си заслужава да се гледа, тъй като представя балет от световна величина; следващите представления ще бъдат на 28 и 29 април.
Балетът “Ла Сорс” (премиера за Източна Европа), е по музика на Лео Делиб и по хореография на Джордж Баланчин; постановката е на Даяна Уайт (бивша примабалерина на "Ню Йорк Сити Балет" и оторизиран постановчик на The George Balanchine Trust), костюми Холи Хайнс; диригент Борис Спасов; участват Марта Петкова, Цецо Иванов, Иванка Касабова, ансамбъл и оркестър на Софийска опера и балет. Този балет няма сюжет, няма и декори на сцената, само балетисти, които танцуват с грация и с добрата техника на движенията разкриват красотата на танца. Балетът "Ла Сорс" е известен още като "розовият балет", тъй като всички костюми са в розово. Костюмите за "Ла Сорс" се правят у нас по модел и под стриктния контрол на бившия главен дизайнер на "Ню Йорк сити балет" Холи Хайнс. Четох някъде, че шивачите в Софийската опера за пръв път усвояват нова техника на шиене на пачките от две части; костюмите наистина бяха  много красиви, в бледо розово, но мен малко ме издразни, че на всички балерини се личеше мястото, в което се събират двете части – ако е по-удобно за балерините добре, но ако методът на шиене се променя, само защото го е показал американски дизайнер – не си струва. Премиерата на балета е била през 1968 г, продължителност 27 минути.
„Скрябин квинтет” е балет по музика на Александър Скрябин, хореография Момчил Младенов, със специалното участие на Георги Черкин (пиано), костюми Християна Михалева-Зорбалиева; участват: Виолета Ангелова (солистка на балета на Сюзан Фарел) и Момчил Младенов, Венера Христова и Дойчин Дочев. Премиерата на балета, с продължителност 15 минути, е през 2012 г. Танцьорите изпълняваха своя танц единствено под акордите на пиано, за това балетът се нарича квинтет – петият участник е Георги Черкин. Накрая балетистите заедно с известния пианист получиха много аплодисменти. След това изпълнение имаше дълъг антракт от 20 минути, за да се подготви сцената за следващия спектакъл – „Шехерезада”.
„Шехерезада” е балет по музика  от сюитата на Н. А. Римски-Корсаков, хореография Катрин Поузин, постановка Мирей Фаварел и Момчил Младенов, сценография Валентин Топенчаров, художник на костюмите Джудана Лин, диригент Борис Спасов, изпълняват солисти и балет, и оркестър на Софийска опера и балет, соло цигулка Ирина Стоянова. Спектакълът беше много красив и приказен, костюмите бяха също много цветни, красиви. В началото балетът започна с арабска музика на запис, след което се включи оркестъра на Софийската опера и балет. Сцената е украсена със семпли декори, които са допълнени от мултимедийни декори, които ни показват корабът на Синбад, Птицата Рока, Лунният Принц с летящия кон, който отлита до Луната и взима своята принцеса, вълшебната лампа. Хореографията разказва историята на Шехерезада, която разказва поредица от 1001 приказки на султан Шахриар и по този начин го покорява и омилостивява, като на сцената се разкриват в танц, музика и мултимедия историите на Синбад Мореплавателя, Аладин и вълшебната лампа, Лунния принц и Лунната принцеса, Птицата Рока и др. Накрая спектакълът събра дългите аплодисменти на залата и подвиквания браво.
Спектакълът „Американски балет за България – 2” е много добър, интересен, красив и си заслужава за се гледа, остават две възможности за сега  - 28 и 29 април. Приятно гледане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар