07 декември 2013

Изкуството като навик



Тази седмица Британски съвет и Cinema city ни показа поредната постановка на Кралския национален театър в Лондон – „Изкуството“.  Пиесата беше представена на запис, така, както е била показана на живо от Лондон на 22 април 2010-та година в над 200 салона по цял свят. Поводът  на представянето на този запис и в София, и в Лондон, е честването на 50-тата годишнина на Кралския национален театър. Сателитното излъчване на постановките на Кралския национален театър е част от глобалната програмата National Theatre LIVE, която се осъществява в България от Британски съвет и Cinema City.
„Изкуството“ (The Habit of Art) е пиеса от британския драматург Алън Бенет. Спектакълът е направен като репетиция на спектакъла, режисьор е Ник Хайтнър. В главните роли са Ричард Грифитс, Алекс Дженингс и Франсис де ла Тур.  
Историята в пиесата се върти около интимните предпочитания на двама известни британски творци - поета У. Х. Одън (W.H.Auden) и композитора Бенджамин Бритън (Benjamin Britten), около интимната им връзка и въображаемата им среща по времето, когато Бритън създава операта „Смърт във Венеция”. В историята е замесен и биографът на двамата. В тази връзка пиесата на мен не ми хареса, тъй като не мисля, че личният живот, в частност интимните копнежи на хората, пък било то и известни творци, трябва да се описват в книги и представят в пиеси. Извън темата за хомосексуалността и биографиите на творците, пиесата третира и теми като остаряването, вдъхновението и творческия процес, несигурността и страховете на творците от отхвърляне; представя моментна картина на творци, превърнали изкуството в навик. Актьорите играят брилянтно, на моменти спектакълът е забавен, но на моменти доскучава. Като цяло не останах очарована, залата за пръв път беше толкова празна на подобно събитие.
Следващо представяне на запис от представлението ще може да се гледа на 11 декември, 19:00ч. на обичайното място.

Няма коментари:

Публикуване на коментар