30 декември 2013

Спасяването на мистър Банкс



снимка на cinefish.bg

На 3 януари у нас тръгва премиерно един от най-добрите филми, пускани през 2013-та; един от филмите, които чаках с нетърпение – “Спасяването на мистър Банкс“. Другите, които съм чакала с нетърпение през 2013-та са „Великият Гетсби“, „Най-добрата оферта“, "Параноя", „Съветникът“ (който се оказа разочарование) и „Вълкът от Уолстрийт“ (предстояща премиера през януари 2014).
Спасяването на мистър Банкс“ (Saving Mr. Banks, Великобритания, Австралия, САЩ, 2013, 125 мин.) е биографична драма, която разказва за процеса около купуването на правата върху книгата „Мери Попинз“ от Уолт Дисни и компанията му и заснемането на филм по книгата в началото на 60-те.  Режисьор на настоящия филм е Джон Лий Ханкок, сценаристи: Кели Марсел и Сю Смит. В ролите са брилянтните Ема Томсън и Том Ханкс, както и Колин Фарел, Пол Джамати и др.
„Мери Попинз“ е първият роман от поредицата за бавачката-вълшебница на английската писателка с австралийски корени Памела Травърз. По този роман е създаден и едноименният филм-мюзикъл на Уолт Дисни през 1964-та. През 65-та филмът „Мери Попинз“ е номиниран за награда Оскар в цели 13 категории, печелейки 5 статуетки:  за най-добра актриса (Джули Андрюз), за най-добри ефекти, за филмов монтаж, за оригинална музика и песен. Сред номинациите са били и тези за най-добър филм и за най-добър адаптиран сценарий.
Спасяването на мистър Банкс“ е колоритен, интересен, трогателен, на моменти забавен (но не бих казала, че е комедия), на моменти е тъжен (може да ви разплаче), времето не се усеща как минава. Прехвърлянето на действието във времето между Лос Анджелис, Лондон и Австралия е като пътуване в приказка; костюмите са красиви, прическите на жените са интересни (типични за 60-те); филмът прелива от цветове и създава особена атмосфера и усещане у зрителя (за пътуване във времето, за пътуване в емоционалния свят на героите). Добре развити са образите на Памела Травърз и нейния баща (прототипът на мистър Банкс), зрителят им съчувства и преживява развитието на емоционалните им битки до излекуването им от вътрешните страхове, комплекси и кошмари. Ема Томсън играе брилянтно, Том Ханкс и Колин Фарел също се справят много добре. Филмът е и вдъхновяващ - на излизане от залата отидох право в книжарницата до киното и купих първата книга от поредицата за Мери Попинз за двете ми племеннички, които са на 7 и още не са я чели, а само са гледали филмчета, а на сутринта, събуждайки се, в главата ми беше сцената, в която звучеше позитивната песен от филма "Let's go fly a kite".
Ема Томпсън получи номинация за „Златен Глобус“ в категорията за най-добра актриса в драма за изпълнението си в ролята на своенравната писателка, както и номинации в същата категория от Гилдията на актьорите и Избора на критиците. Критиците номинират филма за един от най-добрите на отминаващата година. Заслужава да бъде гледан, препоръчвам го горещо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар