23 юли 2021

Цирк „Ориент“ гостува по Южното Черноморие


Последната седмица почиваме с моите племенници в Царево и се зарадвахме, когато видяхме, че Цирк „Ориент“ идва отново в града. Преди две години по същото време бяхме в Царево и Цирк „Ориент“ гостуваше на града заедно с нас; и ние, деца и възрастни, ходихме на представление; много се радвах, не бях ходила от детските си години на цирк. Стана ми мило като видяхме цирка тези дни на познатото място, едното племенниче искаше пак да ходи на цирк, за това реших да се срещна с управителя на цирка и да разкажа малко повече.

Циркът идва от Бургас; от 22 юли до 1 август е в Царево, след това отива в Ахтопол от 3 до 8 август, и после в Черноморец от 11 до 15 август; предвиждат програма поне до края август.  В Царево циркът е построен в квартал Василико, до тенис кортовете; представленията са всеки ден от 19 часа. Продължителността на представленията е 1 час и 40 мин – 1 час и 50 мин, има антракт. Цените на билетите са от 8 лв до 16 лв в зависимост от мястото, като деца до 2 години не плащат билет. (Все пак циркът е изкуство и цените може да са и малко по-високи.)

Под шапитото малки и големи могат да видят въздушна акробатика, антипод (жонглиране с крака), кристал-баланс на висока стълба, дресура на гълъби и говорящи папагали, дресура на котки; смесена дресура на камили, понита, кучета и лами; прабългарски игри - игра с ножове и камшици; жонгльорство върху свободна стълба; игра на батут; скечове на веселия клоун Мики (най-младия клоун). Циркът разполага с двугърби камили, понита, коне, лами, говорящи папагли, гълъби, кучета и котки. Двугърбите камили на цирка са най-големите в Европа. След 2015 г всички диви животни (тигри, слонове) са забранени за дресура в цирка навсякъде из Европа.


Цирк „Ориент“ е гостувал извън България в Турция, Гърция и Словения, като в Турция е имал голям успех. Създаден е през 2002 година от Кети и Цветан Димитрови. Кети е първата жена-джигит на коне, показвала е езда на камили и акробатичен етюд със змии, като има представления и в момента. В България съществуват около 11 цирка, като най-големият е цирк „Балкански“.

Говорихме си с Цветан Димитров, че интереса на децата се губи при онлайн предавания на циркови представления; циркът е контакт на клоуна с публиката, за артистите е  важен контакта с публиката, импровизацията е благодарение на контакта с публиката и се губят закачките с децата, магията на изкуството при заснемане и предаване онлайн. Цирк без шапито, под открито небе по време на пандемия също не е същия, защото се губи магията, въздушните номера отпадат, животните не реагират както винаги. В момента представлянията са си по традиционния начин, под шапито. Ако търсите по-различно преживяване за децата си, а и за себе си (все пак във всеки възрастен човек дреме по едно малко дете, което от време на време е хубаво да бъде събуждано); ако търсите забавление, позитивни емоции и добро настроение, отидете на цирк.

Представленията на Цирк „Ориент“ се осъществяват с подкрепата на Национален Фонд „Култура“. Можете да следите програмата на цирка на страничката във фейсбук Цирк Ориент / Circus Orient и на официалния им сайт https://circusorient.com/.

 

1 коментар:

Unknown каза...

БЛагодаря Ви много за отделеното време и хубавите думи които написахте за цирковото изкуство и специално за цирк Ориент.

Публикуване на коментар