26 ноември 2013

Син жасмин




снимка на cinefish.bg

Последният филм на Уди Алън „Син жасмин“ беше включен в програмата на Киномания само с една прожекция миналата събота, а иначе по кината тръгва този петък.
Син жасмин“ (Blue Jasmine, САЩ, 2013, 98 мин.) е трагикомедия със сценарист и режисьор Уди Алън. Участват: Кейт Бланшет, Алек Болдуин, Сали Хоукинс, Питър Сарсгард и др.
Филмът е интересен, приятен, въпреки, че като сюжет не е нещо забележително; една банална история за богата жена, изпаднала във фалит и нервен срив. Лентата малко ме разочарова, тъй като имах по-големи очаквания, стъпвайки на предходните три филма на мистър Алън. Режисьорът акцентира върху образа на една жена от висшето общество в Ню Йорк, която претърпява житейски и нервен срив след като губи съпруга си и богатството си; жена,  която не е успяла да завърши никакво образование, за да се омъжи за много богат инвестиционен посредник или предприемач (не става много ясно какъв, но в крайна сметка мошеник), която фокусира живота си върху модни дрехи, красиво обзавеждане, скъпи къщи, красиви бижута, изискани приеми и благотворителни мероприятия, която нехайно подписва всеки документ, поднесен от съпруга, оставяйки сляпа, както за машинациите му, така и за изневерите (като е толкова глупава кой й е виновен?!). И тъй като няма професия (никога не е работила), няма специфични умения или дори полезни  хобита, тя не може да започне живота си начисто, защото единственото й умение е да е съпруга на богат мъж. Освен това е надменна, неуравновесена, истерична, пристрастена към алкохол и транквиланти. Е защо да си губите времето да гледате подобна история?! - Заради представянето на Кейт Бланшет, която играе много добре и е спрягана като претендент за награди, заради името на режисьора или, за да си припомните как се противопоставя света на богатите на света на бедните и как боли, когато паднеш от високо, а няма на какво да се подпреш. От филма приятен послевкус оставят красивите картини и една стара песен Blue moon”, която е свързана с историята на главната героиня и звучи на някои картини (пуснете си я например в изпълнение на Франк Синатра). Филмът може и да се пропусне, ако не сте от феновете на Уди Алън или на Кейт Бланшет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар