16 януари 2014

Вълкът от Уолстрийт, пиршество за мъжките фантазии



снимка от сайта на cinefish.bg

Снощи успях да изгледам филма, който чаках с нетърпение през последните седмици, заради бляскавия трейлър и участието на Леонардо Ди Каприо и Мартин Скорсезе като екип  – „Вълкът от Уолстрийт“. Ходих с приятели в събота вечер, но за две от вечерните прожекции нямаше билети и се отказахме. Снощи, сряда вечер, кинозалата беше отново подозрително пълна, все пак е средата на седмицата. Гледайки филма обаче разбрах защо е този наплив към филма и интерес към книгата предимно от мъже – на екрана (а явно и в книгата, която смятам да пропусна) се наблюдава пиршество за мъжките фантазии.
Вълкът от Уолстрийт (The Wolf of Wall Street, 2013, САЩ, 179 мин.) е криминална драма със сценарист Терънс Уинтър  и режисьор Мартин Скорсезе. Участват Леонардо Ди Каприо, Джона Хил, Матю Макконъхи, Марго Роби и др. Филмът е създаден по автобиографичната книга на американския брокер, който натрупва милиони със собствената си компания през 80-ти и 90-те и е най-младият милионер на Уолстрийт - Джордан Белфорт; един от хората, които заедно с цитираните във филма Мерил Линч, Голдман Сакс, Морган Стенли  и Лемън Брадърс докара финансовия колапс в Щатите, а оттам и в целия свят през 2007-ма - 2008-ма година. Лентата разказва за събития в края на 80-те, годините на бързото натрупване на капитал чрез спекулативни цени на акциите, посреднически комисионни и измами на много хора за стотици милиони.
Както винаги, когато човек има големи очаквания, в този случай филмът не ми се стори нищо особено, към края на два пъти се питах няма ли да свършва вече, така че дължината от близо три часа ми досади.  В отделни сцени обаче доста се смях, и мога да кажа, че лентата е забавна. Филмът като цяло е пиршество за сетивата, поредица от красиви картини, интересен монтаж, добра игра от целия екип. Лео играе перфектно, в отделни сцени си представях как сцената е изиграна от Джак Никълсън (един друг вълк), Матю Макконъхи също е много добър в сцената в ресторанта като ментор на младия брокер, Джона Хил също е брилянтен като най-близкия съдружник на Белфорд.  Леонардо Ди Каприо получи  през седмицата наградата Златен глобус за най-добър актьор в комедия. Филмът  е пиршество за мъжките фантазии, защото е поредица от секс, проститутки, пари, скъпи коли, яхти, къщи, алкохол, лекарства и наркотици – мечтата на всеки мъж (за съжаление) и емоционални състояния като алчност, самозабрава, смелост, арогантност, поквара; нито дума за морал и последствията от действията на екранните герои. Стресът от сделките се изпуска със секс оргии, кокаин  и забранени лекарства, поляти обилно с алкохол, с каране на поршета и хеликоптери в нетрезво състояние, с разбиване на яхти в океана. Гледайки обаче в определени моменти свалях шапка на Белфорд за амбицията (която в даден момент става болна, на всяка цена и го води до пропастта), за смелостта да преследва мечтите си, за находчивостта да изгради бизнес план и да успее; всяка амбиция, смелост и находчивост обаче трябва да имат граница, когато водят до отрицателни последици за много хора, се превръщат в порок. „Вълкът от Уолстрийт“ е филм за постигането на американската мечта за бързо забогатяване на всяка цена, за възхода и падението на личността. Филмът е забранен за лица под 16-годишна възраст. Няма да давам препоръки, тъй като знам, че всеки киноман ще го гледа.

PS: филмът получи няколко номинации за награди Оскар 2014: за поддържаща мъжка роля на Джона Хил, за главна мъжка роля - Леонардо Ди Каприо, за най-добър режисьор - Мартин Скорсезе, за най-добър адаптиран сценарий (Терънс Уинтър), за най-добър филм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар