17 април 2011

"Фантомът от операта” – красива приказка за ценители на изкуството и приказките

През последната седмица имах вътрешното усещане, че трябва да потърся повече информация за "Фантомът от операта”; събирах информация, гледах музикалния филм и сега представям накратко историята на тази приказка, за тези, които не я знаят (тъй като все пак се намират хора, които ми споделят, че от моите постове откриват нови светове, като например този на фадото или светът на Фрида Кало, което ме радва).
"Фантомът от операта” е роман (готическа приказка) от френския писател Гастон Льору, публикуван през 1910 г. с 5 оригинални рисунки с маслени бои от Андре Кастен. Публикуван е след това в няколко превода на английски в по-съкратен вариант и с оригиналното съдържание. От тогава до днес романът е адаптиран във филми и сценични постановки, от които най-известни са немият филм от 1925 и мюзикълът на композитора Андрю Лойд Уебър "Фантомът от операта” от 1986, който става най-дълго играният мюзикъл на Бродуей, като надминава рекорда на „Котките” през 2006 г. През 2004 мюзикълът е адаптиран в игрален пълнометражен филм "Фантомът от операта”, режисиран от Джоел Шумахер с музиката на Андрю Лойд Уебър.
Премиерата на мюзикъла "Фантомът от операта” е на 9 октомври 1986 г., но мюзикълът не е тръгнал веднага успешно. Понастоящем вече е игран четвърт век на 14 различни езика в 149 града по цял свят и е видян от над 100 милиона души. Носи и титлата за най-дългогодишно шоу на Бродуей. Общите приходи за почти четвърт век се изчисляват на 3,7 млрд. евро. Мюзикълът на А. Л. Уебър печели десетки награди през годините – две награди Оливие през 1986 и една през 2002, 7 награди Тони през 1988, 7 награди Драма деск през 1988 и още много награди в Лос Анджелис, Торонто, Стокхолм, Австралия в периода 89-91. През 2010 в Лондон А. Л. Уебър е поставил продължението на "Фантомът от операта” - мюзикъла  „Любовта никога не умира", който е предизвикал възторжени отзиви на критиката. „Любовта никога не умира" няма нищо общо със стария "Фантомът от операта" освен четирите главни действащи лица, сюжетът е различен и действието се пренася в Ню Йорк. От следващия сезон ще се играе на Бродуей. Понастоящем "Фантомът от операта” се играе в Лондон, Лас Вегас, Ню Йорк, Будапеща. В Лондон може да се гледа в Her Majesty's Theatre, Haymarket, London с представления 16/04/2011 до 29/10/2011, а „Любовта никога не умира" може да се гледа в Аdelphi Theatre, Strand, London WC2 за тези, които ще отскочат до Лондон.
Филмът "Фантомът от операта” от 2004 е направен като стара готическа приказка като действието се развива в Париж през 1919 и назад в 1870 в парижката Opera Populaire. Филмът през 2005 е номиниран за десетки награди, сред които и 3 номинации за Оскар и три за Златен Глобус. Това е страхотен мюзикъл, с интересна, увлекателна история – с оперни представления, любовни истории, убийства, преследвания; с блясък и красота и с катакомби и гробища; трогателна приказка за любовта с всичките й предизвикателства – красива споделена любов от детството, любов към обожаван „ученик”, отхвърляне, гняв, ревност, борба за любовта, убийство в името на любовта, саможертва и великодушие в името на любовта. Музикален филм с приятна и вече станала известна музика, с много красиви костюми, с красотата на сградата на парижка опера. Въпреки, че продължава към два часа и половина, времето почти не се усеща, толкова увлекателна е историята. Прилича на един друг мюзикъл „Мулен Руж”; като и двата мюзикъла са много добри. Филмът "Фантомът от операта” си заслужава да се гледа  (ще се хареса на хора, които обичат мюзикъли, опера и любовни приказки), а и самият мюзикъл на сцена, когато остане свободно време или се отдаде възможност, тъй като тази история е събитие в световния мюзикъл.

2 коментара:

slava каза...

Радвам се,че случайно попаднах на блога ви :)

Mariya Georgieva каза...

Радвам се, че блогът Ви харесва.

Публикуване на коментар