18 март 2012

„Аве” – новият добър и награждаван български филм


снимка от Cinefish.bg
Снощи беше награждаването на 16-ият Международен "София филм фест". Филмът „Аве” получи четири награди - за режисура (Константин Божанов), за най-добър балкански филм, наградата на "Кодак" за най-добър български игрален филм, наградата на Гилдията на българските кинокритици. На фестивала бяха представени 260 филма от 52 държави. Филмът "Аве", чиято световна премиера беше на 9 март, на откриването на "София филм фест", до момента обра и редица други международни награди (носител на Специалната награда на журито – Сараево`11, наградата на ФИПРЕССИ във Варшава`11, наградата за млад талант в Хамбург`11, голямата награда "Iron Herring" в Лийдс`11, наградата за най-добър режисьор на фестивала "Златна Роза" - Варна`11 и номинация за "Златна камера" и участие в Седмицата на критиката в Кан`11). Наскоро лентата бе отличена с награди на Седмицата на режисьорите и Мануел Оливейра за най-добър сценарий и най-добър филм, по време на 32-рото издание на Международния Филмов Фестивал Опорто в град Порто, Португалия.
Филмът „Аве” (България, 2012, 86 мин) е романтична драма; сценарист и режисьор  Константин Божaнов, музика Том Пол. В ролите: Ованес Торосян, Анжела Недялкова, Йосиф Сърчаджиев, Николай Урумов, Красимир Доков, Бойка Велкова и др.
По-рано през деня и аз изгледах филма и останах с противоречиви впечатления. Филмът определено е добър, но мен не успя да ме грабне напълно. На излизане от залата си помислих, че има нещо, което му липсва; по време на филма имаше кратки моменти, в които изпитвах скука или досада; но въпреки това историята е интересна, с комични ситуации и трагични моменти; на моменти натоварващ, на моменти оставящ приятно чувство. Играта на двамата главни актьори е много силна, а това е дебют в киното за Анжела Недялкова (красиво момиче  с бъдеще в киното)! „Аве" е любовна история между 17-годишна тинейджърка - Аве - патологична лъжкиня и фантазьорка, избягала от къщи, за да търси най-близкият си човек на света и Камен - интровертен студент-художник, решен, независимо от последствията, да каже истината. Любовните сцени между двамата са много добре направени, издържани с романтика и фин еротизъм, които оставят приятната мисъл „младите да се обичат, друго не им трябва”. "Аве" е филм за случайните моменти и срещи; за пратениците на съдбата, които ни променят; за сблъсъка на младите хора със света на възрастните; за абдикирането на младите от битката с живота в наркотиците и самоубийствата. Филмът трябва задължително да се гледа от почитателите на българското кино.

Няма коментари:

Публикуване на коментар