19 май 2013

Великият Гетсби


снимка на cinefish.bg

Вчера гледах един от най-чаканите филми за тази година – „Великият Гетсби“;  филмът тръгна в петък по кината в България, само няколко дни след световната му премиера в Щатите на 10 май и само няколко дни, след като откри 66-тото издание на международният филмов фестивал в Кан.
Великият Гетсби  (The Great Gatsby, 3D, САЩ, Австралия, 142 мин., 2013) е романтична драма по романа на Франсис Скот Фицджералд, издаден през 1925 година, наредил се сред най-четените англоезични романи на 20 век. Режисьор на филма е Баз Лурман, сценаристи  Баз Лурман и Крейг Пиърс. Музика Крейг Армстронг, като филмът е доста коментиран заради саундтрака си, продуциран от рапъра Джей Зи, като освен него, участие в него имат Джак Уайт с кавъра си на Love Is Blindness на U2, Бионсе,  The XX, Florence & The Machine, Ейми Уайнхаус, Готие, Брайън Фери и Лана дел Рей. В ролите: Леонардо ди Каприо, Тоби Магуайър, Кери Мълиган, Джоел Едгъртън, Айла Фишър, Джейсън Кларк, Амитаб Бачан и др.
Романът е филмиран няколко пъти през годините, като най-известната версия е тази от 1974, в която Робърт Редфорд играе Гетсби, а Мия Фароу – Дейзи, по сценарий на Франсис Форд Копола, която печели 2 Оскара.
След като Мулен Руж на Лурман се нареди сред любимите ми филми, и след като филмът е по роман и е натоварен с толкова очаквания,  нямаше как да не затичам към киносалона още с пускането му. Според челите романа филмът не излиза встрани от сюжетната линия в романа. Действието се развива през 1922, времето на сухия режим, на бързото забогатяване, на скока на борсата, на джаза, времето на пищния свят на богатите с техните имения, партита и разкош, на първите коли. Както пише авторът, сградите стават все по-високи, партита все по-големи, а нравите все по-разюздани. Костюмите във филма са много красиви, направо бляскави, прическите също красиви и стилни; на екрана дефилират кукленски жени, елегантни мъже и ферия от пера, пайети, тоалети, прически, бижута, фойерверки, цветя, лее се алкохол. Великолепни сценография, костюми и грим; направо пиршество за очите. Филмът предлага освен разкоша на сценографията и богатство на образите, които ни представят човешките мечти и разочарования, предаността и приятелството, стремежът към любов и богатство. Леонардо и Тоби Макгуайър правят силни роли. Леонардо, в ролята на Гетсби, ни представя герой, посветен на две мечти - мечтата за живот в богатство и ухолие и мечтата да обича една любима жена цял живот и да й подари всичко постигнато. Гетсби е изпълнен с мечти и надежди романтик, а Лео с успех ни кара да му завиждаме в определени моменти и да му съчувстваме в други. Кери Мълиган в ролята на любимата Дейзи, въпреки някои критики, ми хареса как пресъздава образа на крехка, слаба, несигурна в себе си, поддаваща се лесно на влияние красива жена. Всъщност извън блясъка, разкоша и великолепието единственото нещо, което се откроява е любовта на един мъж към неговата любима и надеждата да върне времето назад. Лайтмотивът е битката между две идеи – че не можеш да повториш миналото и надеждата, че можеш. Историята акцентира върху връзката между богатството, властта и щастието и върху изконното желание на всеки към Любов.
Филмът е забавен, пищен (направо пиршество за очите), интересен, увлекателен (двата часа и половина не се усещат), на моменти трогателен и разчувстващ и задължително трябва да се гледа.

2 коментара:

Unknown каза...

Филмът "Великият Гетсби" от 1974г. на режисьора Джак Клейтън е най-успешен, въпреки че и той не винаги успява да пресъздаде психологията на героите от романа, но като цяло е много добър. Много добра игра /особено на Миа Фароу и Сам Уотърсън/, както и много добра режисура и операторско майсторство.
За съжаление сегашната филмова версия на романа е заложила предимно на ефекта, което прави филма занимателен, но не и задълбочен.

Анонимен каза...

Тъй като съм чела книгата и съм гледала филма с Робърт Редфорд, ми беше интересно ... Филмът ми хареса - да. Не съм толкова впечатлена, както от книгата и когато гледах първата версия, но причината сигурно е в годините. Харесвам коментарите ви към филма. „Битката между две идеи – че не можеш да повториш миналото и надеждата, че можеш. Историята акцентира върху връзката между богатството, властта и щастието и върху изконното желание на всеки към Любов.”

„Любов към - крехка, слаба, несигурна в себе си, поддаваща се лесно на влияние красива жена.”

Публикуване на коментар