20 август 2021

Плажът на мечтите


В предходната статия на блога писах за две книги, които четох последно, на Серхио Бамбарен: Делфинът, историята на един мечтател и Славеят, съвременна притча за истинската свобода и радостта от живота. Книгите говорят за същността си със самите заглавия, но повече можете да прочетете тук. Тогава видях в онлайн книжарниците, че освен двете книги, за които говоря, от същия автор са издадени в България и „Плажът на мечтите“ и „Пазителят на светлината“. В две книжарници търсих последните, но служителите не бяха чували за такъв автор или подобни заглавия, обаче знаем, че който търси - намира.

Тъй като в началото на август реших да замина да работя и да пообиколя на север от Варна за петнадесет дни, взех със себе си „Плажът на мечтите“ в търсене на моя плаж на мечтите. Тези, които следят блога отдавна, знаят, че в мое лице имат романтик и мечтател, за това не е далеч от мисълта, че книгите, за които пиша, ще са с тази насоченост.

Плажът на мечтите(Beach of dreams, Sergio Bambaren) на Серхио Бамбарен е издаден в България през 2018 от издателска къща Световна библиотека и е представен като роман за смелостта да следваш мечтите си.

Книгата ми хареса, но много, много ми напомняше на „Проницателят“ и „Проницателят се завръща“ на Анди Андрюс и на „Човекът, който искаше да бъде щастлив“ и „Денят, в който се научих да живея“ на Лоран Гунел. (Между друго, ако не сте чели и четирите книги, и ако имате интерес към книги за личностно развитие, можете да прочетете някоя от тях) Ако не ги бях чела, щях да съм много по-впечатлена.

В „Плажът на мечтите“ главният герой е много богат американец, който на прага на четиридесетте знае, че има почти всичко - престижна работа, много пари, красива къща, но усеща, че нещо му липсва, че не е щастлив и се впуска в пътуване към себе си, с което да промени мисленето и живота си благодарение на срещите и разговорите си с един мъдрец на Плажа на мечтите. Романът е увлекателен и се чете супер бързо; учи ни, че „Бъдещето идва много бързо, независимо какво правите. И тогава разбирате колко е важно да имате време да живеете, да бъдете щастливи“ и, че „Сърцето ви е свободно. Нужна ви е само смелост да го следвате.“ и още, че „Ако искате да бъдете щастливи, слушайте сърцето си, защото то съдържа всечки отговори, които са ви нужни. Ами това са изводите, и въпреки, че ви ги казвам, книгата е интересна за четене.

PS. 17.09.2023

Две години по-късно препрочетох книгата, тъй като съм на кръстопът, а и защото искам да отделя от библиотеката си книга на български, които са прочетени и бих могла да подаря. Книгата е вдъхновяваща, напомня да попитаме сърцето си какво иска в този момент и като цяло занапред в живота.

Ето някои цитати, извън горните, които замислят: "Щастието, подобно на добродетел, е само по себе си отплата. То живее в сърцето и никъде другаде."; "Докато слушате сърцето си и живеете щастливо, може да сте сигурни, че пред вас няма да има никакви граници, освен тези, които сами си поставяте"; "Щастието е в пътуването, в постигането на нещо"; "Стига сърцето ви да е отворено за истината, ще намерите своя Плаж на мечтите"

Приятно четене

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар