26 август 2021

Оброчище и Текето „Ак Язълъ баба"


На 2-3 км от кръговото на входа на курортен комплекс Албена в посока Каварна и Дуранкулак се намира село Оброчище, където е запазено текето „Ак Язълъ баба”. Текето е още в началото на селото от дясно на главния път, няма паргинг, трябва да паркирате в уличките наоколо. Работното време на комплекса е от 9,30 до 17ч (смятайте до 16ч); почивни дни – понеделник и вторник. Билетът за вход за възрастни е 5 лв; деца до 7 години – безплатно; ученици и пенсиоонери - 3лв, хора с увреждания - безплатно; има и групов билет над 10 човека.

Текето „Ак Язълъ баба – Св. Атанас“ е изградено вероятно във втората четвърт на XVI век и е представлявало голям култов комплекс, посветен на мюсюлманския светия Ак Язълъ баба. Комплексът се състои от две основни сгради: тюрбе – мавзолей и имарет – магерница. Имаретът във форма на правилен седмоъгълник е в руини, запазени до наши дни са само стените, като в последните години е покрит с покрив. Там са отсядали поклонниците. В единия ъгъл има огнище с голям седмостенен комин, което прилича на минаре. Тюрбето на Ак Язълъ баба е една от четирите уникални средновековни гробници на мюсюлмански светци, запазени в нашите земи до днес в добро състояние (молитвените домове на Демир баба в местността Сборяново край Исперих, на Отман баба в село Текето, Хасковско, и на Кадемли баба край Графитово, Сливенско). Мюсюлманският светец Ак Язълъ баба е бил водач на орден, свързан със странстващите мюсюлмани – дервиши. Тюрбето е също седемстенна постройка, запазена е изцяло, а в средата й е гроба на светеца, който е покрит с дарове от поклонници. Заради местни легенди днес на празници, посветени на християнския светец Св. Атанас, в текето се прави курбан и се организират различни събития. Вярва се, че молитвите на гроба запазват здравето и лекуват различни болести, прави се ритуал, в който се обикаля гроба три пъти по посока обратна на часовниковата, може да се седне в единия край на гроба и да се сложи лявата ръка в дупка в гроба като се казва молитва; уникално за мястото е, че се почита и от мюсюлмани, и от християни.

По стечение на обстоятелствата и тъй като бях последен посетител за деня предложих да закарам възрастната жена, която пази комплекса и прави беседите до вкъщи и така имах възможността да видя и селото. Оброчище е село на липите, защото от двете страни на главните улици са посадени дървета липа. Освен селски къщи, има и малки блокчета, в които са живели миньори от близка манганова мина. Селото прави впечатление на чисто, подредено, с градинки с цветя, малки поддържани сгради в центъра; малко, китно селце сгушено в околните лонгозни гори на резерват Балтата. Заедно с текето създава усещане за тишина и спокойствие в човека, за уединение. Има къде да се купи кафе или сладолед. Снимки от текето и селото тук. Препоръчвам за едночасова разходка от близките Албена и Кранево.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар