09 август 2021

Славеят и Делфинът

Наскоро трябваше да убия малко време преди една среща, влязох в книжарница и започнах да разглеждам новите заглавия; реших, че е добра идея да купя книга на брат ми и започнах да търся подходяща книга. Взех му Дж. Оруел, но нещеш ли една малка книжка привлече вниманието ми, от автор, когото бях чела – Серхио Бамбарен. Взех си я за мен. Само предполагам, че за Серхио Бамбарен се чували много, много малко хора в България.

Серхио Бамбарен е роден в Перу през 1960, завършва образованието си в САЩ като инженер-химик, работи в Австралия като експерт по маркетинг, но може да се каже, че по това време е преди всичко отдаден на сърфа като обикаля света в търсене на идеалната вълна, което може би го вдъхновява и го тласка да се посвети на писането. Автор е на 12 книги. Първата, “Делфинът” (1996), издава на собствени разноски. Следва успех, преводи на много езици; следват и други книги, сред които: „Плажът на мечтите“, „Далечни ветрове“, „Пазителят на светлината“, „Мисли от океана“, „Приказки от небето“ и др. Особено успешен е в Германия, Италия, Испания, Румъния, Нидерландия. Книгите му са публикувани в повече от 70 страни по света.


Делфинът, историята на един мечтател“ е издадена у нас в далечната 2008 г. от издателска къща „Фама“. Преди няколко години четох „Делфинът“, защото я сравняват
с “Джонатан Ливингстън Чайката” от Ричард Бах и “Малкият принц” от Сент-Егзюпери; и да, хареса ми. Сега, попадйки на втора книга от същия автор, отново прочетох „Делфинът“. Това е книга за мечтатели, която ни учи, че не трябва да се отказваме от мечтите си; трябва да действаме и да имаме вяра в себе си по пътя към постигането на целите и мечтите си, като запазваме детското в себе си или младежкия си дух. Хората, които се отказват от мечтите си, се предават на течението на общоприетия живот и остаряват бързо. Протагонистът е млад делфин, който търси иеалната вълна, търси смисъла на живота си. Той ни казва, че трябва да се доверяваме на вътрешния си глас, да се ръководим от сърцето си, да не се поддаваме на страховете в търсене на мъдрост и смисъл. Този път е дълъг, носи и страх, и тъга, защото в много пъти оставаш сам и неразбран от масата, но носи среща с истинските ценности, носи чудеса и вълшебство, щастие и пълноценен живот.

Това е анонсът на книгата от издателите, който ми харесва и добавям към моя коментар: „В пътешествието, наречено живот, съдбата се решава от волята на сърцето – защото за да постигнем целите си, ние трябва не само да действаме, но и да мечтаем, не само да градим планове, но и да имаме вяра. “Делфинът” е една история за кураж и борба със собствените страхове и надхвърляне на собствените граници, за надеждата, която разбулва магията на света. Тя ни припомня, че животът е повече от видимото за очите, че в него има неща, които можем да открием само ако се ръководим от дълбоките си пориви. Преследвай мечтите си, вслушай се във вътрешния си глас и остави Даниел Делфин да те отведе на най-вълшебното пътешествие – търсенето как да сбъднеш съдбата си.


Славеят, съвременна притча за истинската свобода и радостта от живота“ е издаден у нас през 2013 от издателска къща „Фама“. Това не е любовен или криминален роман, не е политически трилър или хорър. Това е роман за простотата и красотата на природата и на живота; за чистата споделена любов между мъж и жена; за търсенето на призвание, смисъл в живота. Роман за човек, който успява да запази свързаността си с природата, да опази най-чистите и истински ценности, които носи въпреки традициите и живота в съвременния бетонен свят. Историята на човек, решил да служи на другите, да бъде спасител. Една от най-простите (но същевременно мъдри), най-смислени книги, които съм чела напоследък. Роман, който е като песен на славей в тишината на градина, като слънчев лъч в дъждовен ден, който се чете на един дъх.

Ето един откъс от книгата, с който да разберете основната идея на автора: „Никога не обвинявай някой друг за съдбата си, защото ти и единствено ти, си я изковал; взел си решението, че искаш да живее така. Животът с нищо не ти е длъжен и ако по някаква причина ти отправя предизвикателство, не забравяй, че болката и страданието са в основата на духовното израстване. Истинският успех се ражда от грешките и заблудите в миналото на човека. Можеш да живееш в благодатна или неблагодатна среда, но ако усвоиш урока правилно, именно твоето отношение ти дава силата да бъдеш това, което си. Научи се да превръщаш трудната ситуация в оръдие на успеха. Никога не се самосъжалявай: житейските превратности са най-обикновени предизвикателства и единствено отношението ти към тях има значение.

Научи се да се въздържаш от пепелищата на болката и да се издигаш и над най-големите препятствия, които съдбата може да изпречи на пътя ти. Вътре в теб се крие същество, способно на всичко. Виж се в огледалото. Приеми своята смелост, своите мечти, своите слабости, с които се оправдаваш за несполуките. Ако познаеш себе си, ако най-накрая разбереш кой си в действителност, ще станеш силен и свободен и никога не ще бъдеш нечия марионетка. Сам ковеш съдбата си и никой не може да промени този факт, освен ако ти лично не го допуснеш. Нека душата ти се разбуди, проходи, води битки, взема решение – и ще постигнеш целите си. Ти си част от жизнената сила на света. Ако животът ти е осмислен, ще преодолееш всички пречки и препятствия към щастието.

Помни: Любовта е плодът на вярата, а да служиш, е плодът на любовта. или

Вярата ни сочи любовта, а любовта ни сочи как да служим.“

 

Виждам в онлайн книжарниците, че освен двете книги, за които говоря, от същия автор са издадени в България и „Плажът на мечтите“ през 2019 и „Пазителят на светлината“ през 2020. Ще потърся „Плажът на мечтите“.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар