10 февруари 2022

Методът Уилямс

 


Методът „Уилямс“ имаше световна и българска премиера в кината през ноември 2021, но аз едва сега го гледах и искам да разкажа за тези, които не са го гледали. Страхотен филм, вдъхновяващ, заслужава да отделите два часа.

Методът Уилямс“ (King Richard, САЩ, 2021, 145') е биографична драма с режисьор: Рейналдо Маркъс Грийн и сценарист: Зак Бейлин. В ролите: Уил Смит, Джон Бернтал, Тони Голдуин, Сузи Абромейт, Дилан Макдърмат, Ерин Камингс, Деми Сингълтън и др.

Филмът е посветен на детството на легендите в тениса Винъс и Серина Уилямс и на тяхното възпитание с фокус върху баща им Ричард, който е техен мениджър и първи треньор (в ролята Уил Смит – не знам защо някои пишат, че играта му получава смесени отзиви - много е добър). Той налага някои неконвенционални решения в изграждането на спортна кариера, които са шокирали навремето света на професионалния тенис, като това да извади дъщерите си от юношеските първенства, за да не се лишат от детството и образованието си. Много ми хареса един диалог във филма между бащата и интервюиращ журналист от този период: „- Дъщеря ми (Винъс) говори четири езика, а вие колко говорите? – Един. - И то слабо!“

Човекът наистина е амбициозен, още от преди раждането на последните си две дъщери, той съставя план да ги превърне в едни от най-бляскавите звезди на световния женски тенис и не се спира да го следва дори и след многото отхвърляния от бели треньори и липсата на средства и условия. Той работи нощем, понася да го пребиват в гетото, прави тренировки в дъжд, гледа анимационни филми и ходи в Дисниленд с децата. Мъжът, който в детството си помни Ку Клукс Клан и как белите са пребивали всеки чернокож, който ги докосне, който е бил изоставян от баща си, и като възрастен познава живота в гетото и престъпността на чернокожите; иска за децата си различно бъдеще, различен живот, а за двете най-малки – да са първите чернокожи жени в световния тенис, вдъхновение за милиони чернокожи момиченца по света.

Някои коментатори казват, че сестрите продуценти на филма искат чрез възвеличаването на баща си да реабилитират публичния му образ на човек със сприхав нрав и болно честолюбие.

Това, което аз видях в образа на Ричард Уилямс и на цялото семейство е последователност и постоянство в идеята, мечтата, целта; вяра; решимост; любов, сплотеност, споделеност и подкрепа; упоритост и силна воля; издръжливост, несломим хъс и воля за победа; трудолюбие; борбеност; смиреност; визионерство и пионерство; интелект. Страхотен, вълнуващ, вдъхновяващ филм, който има десетки номинации и награди, включително и шест номинации за Оскар, а Уил Смит спечели вече Златен Глобус за най-добра мъжка роля в драма.

PS. Уил Смит спечели Оскар за най-добър актьор в главна роля за ролята си на Ричард Уилямс, заслужено, Браво.

1 коментар:

Svetozar каза...

Не знам кой преведе заглавието на филма "Методът Уилямс", сигурно е ползвал Google Translate". По-точен е буквалният превод "Цар Ричард", който по-правилно отразява идеята на филма.

Публикуване на коментар