12 февруари 2022

Спящата красавица

 

На 11 и 12 февруари Софийска опера и балет чества 40 години творческа дейност на примабалерината Мария (Маша) Илиева с балета „Спящата красавица“, чиято постановка и режисура са нейно дело по хореографията на Петипа, и представя цялото й амплоа - като примабалерина, хореограф, репетитор, педагог и балетен режисьор. От 2009 г. тя е репетитор в Софийската опера и балет, а от 2014 г. – когато е и премиерата на този мега-спектакъл – тя е балетен режисьор.

Спомням си първо представление на „Спящата красавица“ - адаптация за деца, което съм гледала с моите племеннички, тогава на 6 годинки, още през 2013 в операта, за което съм писала тук. Гледала съм през последните години трите балета на Чайковски „Спящата красавица“, „Лебедово езеро“ и „Лешникотрошачката“ в изпълнение на Софийската опера и балет по няколко пъти и са ми любими представления.

Спящата красавица“ е балет-приказка по музика на Пьотр Илич Чайковски, хореография Мариус Петипа. Чайковски е поканен от директора на Имперския театър в Санкт Петербург, Иван Всеволожски през май 1888, с предложение да напише музиката на балета „Спящата красавица” по приказката на Шарл Перо, като в последното действие е искал задължително кадрил от всички приказки на Перо – Котаракът в чизми, Синята птица, и Червената шапчица. Всеволожски работи върху либретото заедно с балетмайстора Мариус Петипа. "Спящата красавица" е най-дългият балет на Чайковски, който продължава почти четири часа. Почти винаги балетът е представян в съкратен вариант.

Състав на балета за спящата красавица - 11.02.2022: Аврора - Марта Петкова, принц Дезире - Емил Йорданов; Фея Люляк - Венера Христова; Фея Карабос - София Цуцакова (дебют); Синя Птица - Симеон Атанасов (дебют); Принцеса Флорина - Вяра Иванчева (дебют). Балетен ансамбъл и оркестър на Софийска опера; със специалното участие на ученици от Националното училище за танцово изкуство във валс, цигуларчета, пажове и прилепи и специалното участие на ученици от школата на Маша Илиева. Диригент Борис Спасов; постановка, режисура и репетитор Мария Илиева; художник на костюмите Мария Блажева.

Аз присъствах на спектакъла на 11-ти февруари: много красива приказка, с красиви костюми и декори; богат състав (участват много деца). Залата беше пълна, и двете вечери са напълно разпродадени предвид ограничението от 50% заетост на залата. Имаше много деца и в публиката, като цяло този балет-приказка си е празник и за малки, и за големи. Жената до мен, въпреки че на възраст изглеждаше доста по-голяма, през цялото време се радваше като малко момиче, пляскаше радостно и викаше „Браво“. Ето това е тайната за повече радост в живота - всеки възрастен носи в себе си малко дете и трябва по-често да се сеща за него. Браво на дебютантите. Много сладки бяха малките бонбончета-балеринки на 3-4 годинки, които носеха мантията на фея Люляк. Сцените с феите бяха много красиви и са ми любими; валсът на цветята ми е любима музикална част. Марта Петкова и Венера Христова  със своято лекота, грация и изящност вдъхновяват. След края на спектакъла и дългите аплодисменти за състава, имаше кратка официална част; приветствия от маестро Карталов, почетен знак Златна лира от Съюза на българските музикални и танцови дейци за Маша; поздравителен адрес и цветя от президента на републиката, от директори на другите оперни театри, от много организации и частни лица. Маша получи много цветя, аплодисменти, разплаках се от емпатия към нейното постижение. Този спектакъл е много красив, богат; радост за душата в унисон с празника на Маша; много ни хареса.

 

Премиерата на балета „Спящата красавица” е в Мариинския театър в Санкт Петербург на 15-ти януари 1890. Постановката е подготвена много грижливо – с богата сценография, привлечени са най-добрите солисти на театъра. В България "Спящата красавица" е едно от първите заглавия поставени в София още в зората на българския балет – премиерата е на 25 февруари 1938 година. Хореографията е на Макс Фроман, сценографията на Евгений Ващенко, дирижира Асен Найденов. „Спящата красавица” е балет, който се възприема от публиката с лекота, има естествен образователен характер и не на последно място акцентира върху утвърждаването на човешките ценности. „Спящата красавица” се счита за най-красивата балетна музика, написана от Пьотр Илич Чайковски и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар