23 ноември 2012

Лили Иванова се раздаде на публиката

Лили Иванова пя близо 3 часа снощи пред около 15 хиляди души публика в столичната зала „Арена Армеец“. Тя се раздаде на публиката и въпреки, че на един – два пъти каза, че се е уморила от скачане, в края на концерта тя изглежда имаше желание и енергия да продължава да пее, за да зарадва зрителите. Не си спомням някой голям изпълнител от рода на Стинг, Мадона, Лени Кравиц или друг, когото съм гледала, да е пял толкова дълго, за да зарадва публиката; моето очакване беше, че примата ще пее час и половина и ще се оттегли. Лили Иванова стана първият български изпълнител със самостоятелен концерт в най-голяма ни зала и явно беше решила да направи грандиозен, запомнящ се концерт, концерт, който каза, че подготвя през последната една година. Концертът започна 15 минути след 20 часа с архивни кадри от стари видеоклипове на певицата, осветлението угасна, залата притихна, след което прожекторите осветиха сцената с певицата и оркестъра. По време на концерта примата смени два тоалета изцяло в черно, като в момента, в който излезе да се преоблече и отдъхне, на двата екрана до сцената гледахме видео-клип, в който Мариус Куркински изпълнява стихове на Мартин Карбовски, а на сцената танцуваше любимата балерина на Лили Иванова. Към средата на концерта певицата прекъсна една от песните си, тъй като искала да чува в контролите си реакцията на зрителя, след което започна песента отначало (и така показа на съмняващите се, че пее на живо). Накрая на концерта обаче благодари за перфектното осветление и озвучаване на залата. В края на концерта примата се пошегува с публиката, че е на 100 години и не помни какво се е случило преди 90, по повод желанието на публиката за бисове и изпълнението на „Ветрове” (нещо, което ме накара да я погледна със симпатия, за разлика от концерта й в Банско миналата година, когато говореше на публиката малко надменно). Публиката беше разнородна, като имаще дори много малки дечица, дошли с родителите си.
На сцената примата се качи с 31 музиканти, обединени във формацията Grand Li Orchestra, като музикален директор на формата и аранжор на всичко, което чухме е Живко Петров. В концерта, като част от Grand Li Orchestra, участваха Живко Петров, Стоян Янкулов-Стунджи, Михаил Йосифов, Веселин Веселинов-Еко, Калин Вельов. Лили Иванова изпя над 20 песни и изпълни 3-4 биса. Публиката аплодираше, викаше „браво” и „искаме още”, свиркаше и на няколко пъти става на крака по време на концерта. Лили Иванова и оркестърът изпълниха песни от новия й албум и по-стари хитове в нов аранжимент, като редуваха по-бавни балади с по-енергични парчета, като ключовата дума навсякъде беше Любов. Иска ми се да вярвам, че Любовта е кредото на примата - любов към музиката, любов към сцената, любов към публиката, любов към живота и любов към любовта. По средата на концерта сцената и залата светнаха в червено, чухме прекрасни инструментални изпълнения на китарата на Ангел Дюлгеров, на цигулката на Орлин Цветанов и перкусиите на Калин Вельов, като част от изпълнението на "Камино", което се оказа вълшебно. Примата започна концерта със „Стрелките”, взриви залата с песента „Без правила”, която на мен ми е любима; накрая я изпя и на бис, пя и „Ти сън ли си”, също любима моя песен два пъти; и рокаджийското парче „Черната овца" на Ахат (миналата година на концерта си в Банско също пя „Черната овца”, която вероятно й е любима).
Организацията на събитието беше добра, полицаи регулираха движението на коли в района, момчета и момичета проверяваха билетите и насочваха за местата на всяка крачка; само климатикът духаше на моменти доста силно и студено и изстуди горните сектори, но се търпеше; а екраните в центъра на залата можеше също да предават картина, но не работеха. Като цяло се получи грендиозен концерт; концерт, който се прави с любов, труд, търпение и пари и който е по силите на изпълнител от голяма величина, каквато е Лили Иванова. Запис на концерта вероятно ще бъде излъчен по bTV през декември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар