снимка на taste.divino.bg |
В събота и неделя (17 и 18
ноември) в Централния военен клуб в София се проведе второто издание на форума
за българско вино DiVino.Taste. По равносметка на
организаторите, над 3000 човека са посетили изложението, представени са
около 40 производители на вина, които са изложили за дегустация над 250 от
най-добрите вина от всички региони на страната.
DiVino.Taste е форум на
българското вино, изложение на български винопроизводители с дегустация на
вина, съпроводено от програма с майсторски класове и лекции. Участници като
изложители могат да бъдат само български винарни, специално поканени от
организаторите, като броят на участниците е ограничен и организаторите правят
своята селекция на база своите наблюдения върху качествата на вината, устойчивото
пазарно поведение и репутацията на съответната изба, участието и наградите в
престижни български и международни класации и конкурси.
С идеята, че културата на
храненето и културата на пиенето на вино са не по-малко важни от посещението на
театрални и оперни спектакли например, аз си купих билет за участие. От всички
предложени майсторски класове и лекции аз избрах да участвам в първото издание
на WiFo - форум за вино (wine) и храна (food), който се проведе под
мотото Да поговорим за вино и храна,
и беше обявен като пространство „за хората, които не просто се интересуват какво ядат
и пият, но искат да споделят своята страст”. Пълната програма
на DiVino.Taste можете да намерите тук. Аз очаквах различен формат на
форума WiFo, но се оказах малко излъгана, както и някои други
участници, с които говорих на обяда. Форумът за храна и вино WiFo включваше
9 лекции, разделени в три части, като всяка лекция продължаваше 15-20 минути и
беше последвана от 10-ина минути за въпроси; между отделните части имаше половинчасови
почивки и така от 13 до 19 часа. Казвам, че си купих билет за форума WiFo с
очакването да чуя повече за съчетаването на различни ястия с различните видове
вина, а всъщност темите се оказаха доста разнообразни. Първата лекция на
Наталия Гаджева, беше празни приказки, тъй като тя не се беше подготвила
предварително с текст и презентация; втората лекция на рекламиста Радослав
Бимбалов беше доста интересна с акцент върху рекламата на вина; в третата
лекция португалецът Руи Фалкао (който води и майсторски клас по време на DiVino.Taste) ни разказа за различните сортове грозде и отглеждането на
лозя в Португалия; в Четвъртата лекция баничар от Харманли, Жак Латинов, ни разказа как се прави
бизнес с банички; след това Константинос Лазаракис, който е Master of wine (и който води и
майсторски клас по време на DiVino.Taste) ни сподели пътя,
който е извървял до получаване на титлата Master of wine и какво представлява самата титла (в света има само 300
човека с тази титла, като на моят въпрос за жените в тази сфера, той разказа,
че 60% от Master of wine в
света са жени и че жените са облагодетелствани в тази сфера заради по-доброто
си обоняние от мъжете); в петата лекция Светослав Тодоров (интериорен дизайнер)
ни разказа за изграждането на бар във Варна, чийто дизайн е получил европейска
и световна награда за интериорен дизайн (разказът беше във връзка с това, че
модерните заведения са посещават от определен кръг хора, които от своя страна
създават определена мода в пиенето на определени напитки например вина, и така
мода в дизайна и мода във виното); Любомир Стоянов наистина говори за
съчетаване на различни храни и ястия с различни вина и лекцията му беше много
интересна; Ясен Захариев говори за виното от философска гледна точка, а Сандра
Алексиева разказа в последната лекция за своя успешен проект на сайт с
кулинарни съвети и рецепти, който започва от сайт-списание със съвети по пиене на вино, като в
момента сайтът-проект е отварян от хиляди хора на ден. Накрая организаторите ни
поканиха да отпием по чаша вино на изпроводяк от WiFo с идеята, че това е
само началото от поредица подобни форуми за вино и храна. Надявам се следващите
издания на WiFo да са по-съсредоточени върху съчетаването на храна с вино и
културата на хранене и пиене на вино.
В края на форума
DiVino.Taste беше обявена и класацията Divino Топ 10 2012 на българските
вина. Екипът на Divino определи Midalidare Grand Vintage Malbec
Mogilovo Single Vineyard 2010 за българско вино номер 1. На второ
място се класира Rubaiyat Chardonnay 2009, а Castra
Rubra Butterfly’s rock 2009 заема третото място.
Няма коментари:
Публикуване на коментар