30 ноември 2012

„Детектив Алекс Крос”



снимка на cinefish.bg

„Зазоряване – част 2”, „007 координати: Скайфол”, анимацията „Хотел Трансилвания”, „Спешна пратка”, триизмерната анимация „Разбивачът Ралф”, „Облакът Атлас”, „Любовна терапия”, „Седемте психопата”, криминалния екшън „Детектив Алекс Крос”, „Стоичков” – това е част от киноафиша в момента, но също така е и подредбата на родния бокс офис за последната седмица към този петък.  Заради слабото представяне по екраните за трета поредна седмица излъчване, филмът за Алекс Крос, сред  десетте, е на девето място. На мен обаче филмът ми беше интересен и мисля, че далеч повече си заслужава парите от някои други от изброените. Вероятно слабото представяне на филма може да се оправдае със слабата световна реклама и участието на сравнително непознатия извън САЩ Тайлър Пери.
Детектив Алекс Крос” (САЩ, 2012, 101 мин.) е криминален екшън, трилър. Премиерата му в България беше на 09.11.2012, а световната - на 18.10.2012. Режисьор на филма е Роб Коен, сценаристи Кери Уилямсън, Марк Мос. В ролите: Тайлър Пери, Жан Рено, Рейчъл Никълс, Матю Фокс, Чад Линдберг, Стефани Джейкъбсън, Едуард Бърнс, Джанкарло Еспозито и др.
Алекс Крос е измислен герой от романите на американския писател Джеймс Патерсън. Алекс Крос е тъмнокож, бивш агент на ФБР и бивш детектив-психолог от полицията във Вашингтон. В екранизациите на романите на Патерсън до сега - „Завръщането на паяка” и „Целуни момичетата”, ролята на Алекс Крос се изпълнява от Морган Фрийман. Обикновено му възлагат крайно заплетени или неразрешими случаи. В този филм Алекс Крос е полицай-психолог, който разрешава сложни казуси, има човешко лице (обича много жена си, децата си и майка си) и заради по-добрата материална осигуреност на семейството си кандидатства за специалист-профайлър във ФБР. Обичта към семейството го кара да наруши закона и вървейки по ръба да преследва до край убиецът-психопат; защо и как обаче, ще разберете, ако гледате филма.  Матю Фокс играе много добре образа на лошия, когото Крос преследва - истински психопат, интелигентен и зъл наемник, с маркови дрешки и интересна кола и с особено отношение към болката, на която подлага своите жертви (направо садист), на когото не откриваме слабото място през цялото време, дори в даден момент можем да започнем да му се възхищаваме на дисциплината, организираността, предвидливостта и издръжливостта, но не и на психарията му. Определeно Матю Фокс играе доста добре и превъзхожда Тайлър Пери. Жан Рено не прави особено забележима роля. Филмът е интересен, динамичен, на моменти напрегнат (добре, че не дават в кадър гадостите, които прави психопата на жертвите си), интригуващ и поне за мен – с не толкова очевиден край.

Няма коментари:

Публикуване на коментар