25 март 2013

Заразяване и Странични ефекти по Содърбърг



Наскоро изгледах новият и вероятно последен филм на Стивън Содърбърг – „Странични ефекти”. „Странични ефекти” (Side Effects, САЩ, 2013, 106 мин.) е криминална драма със сценарист Скот З. Бърнс и режисьор Стивън Содърбърг. Участват: Руни Мара, Джъд Лоу, Катрин Зита-Джоунс, Чанинг Тейтъм и др. Премиерата му в България беше на 15–ти март.
На мен филмът ми хареса; стори ми се интересен, увлекателен, реалистичен, динамичен, с неочакван край; актьорите играят много добре, според мен Джъд Лоу прави силна роля, Катрин Зита-Джоунс също се оказва достоен противник в надиграването. За разлика от „Заразяване”, тук не се акцентира толкова върху медицинската диагноза, симптомите и характеристиките на отделните лекарствени препарати, колкото върху обратите в сюжета и психологическите състояния на отделните герои, върху отношенията, които имат и действията, които предприемат в преследване на своята цел. Една от основните сюжетни линии е злоупотребата с лекарства и особено с антидепресанти и транквиланти, като тенденцията е особено масова в щатите, където едва ли не всеки човек има личен психоаналитик. В Европа модата не е толкова силна, но все пак самолечението, резистентността към някои лекарствени средства, недостатъчното финансиране на зравноосигурителните системи, борбата между фармацевтичните компании, рекламите на лекарства; всичко изброено е част от диагнозата на съвременното общество и Содърбърг акцентира върху тази тема, повдигайки леко завесата на фармацевтичния бизнес (един от най-печелившите в света). Във втората част филмът се превръща в трилър, акцентиращ върху психологическата игра между основните герои и обратите, които се случват в надиграването им. Филмът нито за миг не доскучава, задържа интереса на зрителя до самия край на филма и според мен си заслужава да се види.
Естествено след като изгледах „Странични ефекти” на кино нямаше как да не изгледам в къщи и по-стария „Заразяване” (фармацевтичен бизнес, какво да се прави, интерес мой и мой път). „Заразяване” (Contagion, САЩ, 2011, 106 мин.) е екшън-трилър, в който основната тема е пандемията, която в днешния високотехнологичен, глобален свят е съвсем реална опасност; респираторните заболявания, които могат за часове да обиколят земното кълбо; търсенето на ново лекарство - ваксина, която да има ефект в лечението на нов вирус.  Въпреки, че сюжетът е измислен, той е съвсем реален като се вземе предвид истерията и смъртните случаи с птичия и свински грип преди няколко години. Филмът разкрива и човешката страна в пандемията, личните и семейни драми на главните герои и взаимоотношенията на засегнатите в една подобна ситуация на глобална заплаха от заразяване и последвалите хаос, паника, карантина и всеобщи бунтове, грабежи и размирици.
Сценарист отново е Скот З. Бърнс, режисьор Стивън Содърбърг. Участват: Гуинет Полтроу, Джъд Лоу, Лорънс Фишбърн, Кейт Уинслет, Мат Деймън, Марион Котияр и др.. Филмът е напрегнат, интересен, динамичен, реалистичен, въздействащ, провокативен (накара ме да се замисля дали трябва едно семейство да има план за действие при бедствие, пандемия и съответно запаси от различни продукти?!). Актьорите от звездния състав играят много добре. Заслужава да бъде гледан от пропусналите го, в крак с последния „Странични ефекти”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар