24 март 2013

Любов по Ханеке



От доста време се каня да седна да пиша за 17-тия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival, 7 - 17-и март 2013) и за най-търсения филм „Любов”, но все не остава време. Филмът „Любов” е с режисьор и сценарист Михаел Ханеке, оператор - Дариуш Конджи. В ролите - Жан-Луи Трентинян, Еманюел Рива, Изабел Юпер, Александър Таро, Уилям Шимел и др.. Когато го гледах залата беше препълнена до краен предел; доколкото разбирам от публикации, най-големият интерес на феста е към този филм и към „Хичкок”, а програмата на фестивала е доста богата.
Филмът „Любов” е много силен и много тежък, на моменти сърцераздирателен, като показва една нормална житейска ситуация, в която, в наши дни, може да изпадне всяко едно семейство, като едновременно с това разкрива с много топлина едни семейни отношения, които трябва да са присъщи на всяко едно семейство, но явно не са. Филмът ни разкрива любовта в най-чистата й форма между възрастна семейна двойка мъж и жена, нежността, уважението, което изпитват един към друг, приятелството, взаимопомощта. В даден момент жената получава мозъчен удар, след което и деменция и двойката е изправена пред изпитанието да запази достойнството и любовта си насред болката и разрухата, като единия прояви непоколебима отдаденост, а другия благородство. В определен момент всеки един от двамата е изправен пред тежкия избор дали и как да продължи да живее сред болката и разрухата, като същевременно запази честа на другия и достойнството си, както и общата им обич. Ситуации, присъщи на безброй семейства по света. Жан-Луи Трентинян и Еманюел Рива играят много убедително и правят силни роли. Филмът получи множество награди, което може би говори, че съвременното общество (или по-скоро киноиндустрия и зрители) се е отдалечило на светлинни години от нормалните човешки взаимоотношения (като чувства и емоции, за които споменавам по-горе) и от нормалния ход на живота, та възприема историята с такъв интерес и патос.
Ето някои от наградите и номинациите за филма през последната година: Кан 2012 – награда „Златна палма”; Европейски филмови награди 2012 – награди за най-добър актьор (Жан-Луи Трентинян), актриса (Еманюел Рива), режисьор, филм и номинации за композитор и сценарий; две награди БАФТА – за най-добър чуждоезичен филм и за най-добра актриса, 5 награди „Сезар” (най-добър филм, най-добри режисьор, актьор и актриса, най-добър сценарий); награда Златен глобус 2013 за най-добър чуждоезичен филм; Оскар 2013 – номинации за най-добър филм, най-добра актриса (Еманюел Рива), най-добър режисьор, оригинален сценарий и чуждоезичен филм, като спечели Оскар за най-добър чуждоезичен филм. 
Филмът може да бъде гледан в рамките на фестивалната програма и днес 24-ти март,  и на 28-ми, 30 март и 6 април. Всеки киноман трябва да го види.
А повече за моето разбиране по темата любов, можете да прочетете тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар