04 юни 2021

Техниката Боуен


След текстовете за Ароматерапията и храненето по Аюрведа, искам да разкажа за друг холистичен метод, много полезен в днешни дни, за тези, които не са чували - ТЕХНИКАТА БОУЕН – холистична, нежна, неинвазивна и ефективна грижа за здравето. Нарича се така, защото е разработена от австралиеца Том Боуен (1916-1982) през миналия век, тоест това е една много нова методика.

От 2014 година до сега част от грижата ми за себе си, за физическото и психическото ми здраве, е ходенето на класически масаж веднъж седмично. Въпреки масажите обаче, и въпреки йогата и ездата, които практикувам последните години, поради естеството на работата ми – четене и писане на компютър по цял ден, миналата зима се появи странна болка в кръста. Точно в началото на пандемията миналата година, страх не страх от зараза (когато хората избягваха да припарват до болница), аз започнах да ходя на физиотерапия, за да се отърва от болката в кръста. Направих курс на лечение с класическа физиотерапия 10 процуедури, но болките в кръста продължиха, дори се усилиха, това продължи два-три месеца и тъй като отказвам да пия лекарства, а с постоянна болка не се живее, започнах да разпитвам за алтернативни терапии. Така стигнах до Боуен терапията: в рамките на три месеца направих десет процедури и болката изчезна. Тази зима пак имах натоварен период, в който работех и учех по цял ден на бюро и компютър (по няколко часа без да мърдам от стола) и болката се появи отново (горе-долу след шест месечна липса) – отидох пак при същия Боуен терапевт и още след първата-втората процедура болката изчезна – тоест тялото вече е научено да се самолекува с този метод и много бързо влиза в ритъм. В рамките на година два пъти се убедих сама, от опит, в действието на този метод, в плюс към препоръките на четири мои колеги и приятели.


Техниката Боуен е холистична терапия, в която ударението се поставя върху потенциалната способност на тялото само да се привежда в равновесие. Прилагането на специфични и нежни движения Боуен, на точно определени места по тялото, провокират Вътрешния Лекар, който поема управлението, за да започне процес на самолечение. Лечението с терапията Боуен се състои от движения, изпълнявани с пръстите на ръцете и/или с лакът от терапевта върху определени мускулни групи, сухожилия и връзки от тялото на пациента. Много важна част от нея са паузите между отделните групи движения, когато невротрансмитерите приемат и предават информацията от изпратените съобщения. Техниката Боуен се препоръчва за всички възрасти, от новороденото дете до възрастния човек, с остри или хронични проблеми; при атлети, бременни жени и хора със специфични нужди. Тя повлиява тялото на всички нива: физическо, химическо, ментално и емоционално. Остри, хронични, неврологични и психо-соматични заболявания се подобряват след Боуен процедура. Състояния, които се повлияват много добре от Боуен терапията са: мускулно-скелетни и ставни проблеми: замръзнало рамо, травми от пренапрежение, проблеми с тазобедрените стави и колената, навяхване на глезените, болки в гърба, ишиас, гръбначни изкривявания, всякакви спортни травми; проблеми с вътрешните органи, стомашно-чревни разстройства; безплодие у жените, кисти на яйчниците, фиброми, разстройство на имунната система; емоционален дисбаланс, напрежение, стрес, депресия, синдроми на остра или хронична умора; дихателни проблеми – бронхиални и астматични симптоми; стрес и синдром на хроничната умора, алергии и сенна хрема; емоционален и хормонален дисбаланс, мозъчен и сърдечен удар; авто-имунни заболявания, алергии; мигрена и други видове главоболие; нощно напикаване; неврологични проблеми, инсулт, Паркинсон, шокови състояния и др.

Техниката Боуен се основава на теорията, че щом веднъж се постигне цялостна релаксация на тялото, започва процес на възстановяване на неговото равновесие и хармония, посредством присъщата му вътрешна способност да се справя само с всеки проблем, било то на физическо или психическо ниво. Техниката Боуен е уникална форма на нервно-мускулно възстановяване; една от малкото терапии, които пряко влияят на Вегетативната Нервна Система (ВНС). Тя въздейства не само чрез нервната система, но и чрез лимфната и кръвоносната системи; но не е хиропрактика, масаж, не е акупунктура или акупресура. Една типична сесия на Боуен терапията обикновено е с продължителност от 15 до 45 минути. Поради нежната и деликатна природа на терапията Боуен и продължителният отговор на организма, в продължение на поне 7 дни след това не бива да се прилагат други форми на мануална/манипулативна терапия, тъй като те могат да повлияят на ефикасността на техниката. Техниката оставя приятно, релаксиращо усещане и дълбоко чувство за комфорт и лекота. Имайте я предвид особено при мускулно-скелетни болки, където я препоръчвам.

 

Част от текста е от сайта на Българската Асоциация по Боуен Терапия (БАБТ), която е акредитирана/филиал на Австралийската Академия за Боуен терапия (ААБТ).

Няма коментари:

Публикуване на коментар