10 юни 2021

Онлайн концерт „Кино и Класика“

 


На 9 юни вечерта, в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2021, беше представен премиерно онлайн концерта Кино и Класика, който се е състоял на живо през октомври 2020 в София и Пловдив. Онлайн беше пуснат запис на концерта от Пловдив. „Европейски музикален фестивал“ 2021 се организира от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на културата, като част от Календара на културните събития на града.

Кино и Класика“ е концерт на оркестъра на Класик ФМ радио със солисти Мила Георгиева (цигулка); Георги Черкин (пиано) и Гергана Николаева (мецосопран); диригент Максим Ешкенази. В програмата на концерта всички аранжименти са на Георги Черкин.

Концертът започва с „Малка нощна музика“, KV 525 - I. Allegro на Моцарт; продължава със  соната за пиано №14 „Лунна“ на Лудвиг ван Бетовен - I. Adagio sostenuto в изпълнение на Георги Черкин. След това следва Интродукция и рондо капричиозо, оп. 28 на Камий Сен-Санс в изпълнение на Мила Георгиева. После е представена музика на Пьотр Илич Чайковски из „Годишните времена“: Юни – Баркарола и Август – Жътва със солист Георги Черкин, като на екрана зад оркестъра вървят пасторални картини от Русия. После произведението е избрано и изпълнено от Мила - Танго концерт за цигулка – II. Lento на Мелани Местре – красиво е (слушала съм на живо Мила Георгиева в зала България последните няколко години и много я харесвам; изпълнява с лекота, нежност и емоция всичко, което представя). След това идва музика на Енио Мориконе с вокално изпълнение на Гергана Николаева, на пианото Георги Черкин, посветено на лекарите и учителите, които по времето на провеждане на концерта през октомври 2020 са се „борили на първа линия“ – и това изпълнение беше много красиво. После идва ред на любимо танго от филма „Усещане за жена“ (любим филм на мнозина) музика на Карлос Гардел - Por una Cabeza, аранж. Дж. Уилямс в изпълнение на Мила Георгиева. След тангото следва филмовата музика на Джон Уилямс - Тема от „Хари Потър и философския камък“, за пиано и оркестър – много силно изпълнение, наистина браво за изпълнението на оркестъра! Отново Джон Уилямс - Тема на Йода от „Междузвездни войни“, за цигулка, пиано и оркестър, в изпълнение на Мила и Георги и концертът завършва с музиката на Джон Уилямс Имперският марш от „Междузвездни войни“, за пиано и оркестър. След много аплодисменти следва бис - музика на Клаус Баделт от „Карибски пирати“, за пиано, цигулка и оркестър и моя любим Oblivion на Астор Пиацола –за цигулка, пиано и оркестър – много красиво изпълнение, много нежен завършек на концерта.

Много ми хареса концерта; жалко, че не съм го слушала на живо. Имам малка критика към Максим Ешкенази: гледала съм концерти на живо, на които той е диригент и ми харесва как общува с публиката, но този път това, което ме подразни е езикът - ако може да използва граматически правилно спрягане на глаголите по род и число (нещо, което липсва на много българи в момента) и да избягва ползване на „бе“. Благодаря на „Кантус Фирмус“, че направиха концерта достъпен онлайн; доколкото разбирам записът ще остане достъпен на страницата Cantus Firmus във Фейсбук за почитателите на класическата и филмова музика.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар