20 юни 2021

Водата Канген


В рубриката Здраве на този блог, към статиите за Ароматерапия, хранене по Аюрведа и Боуен терапия, ще добавя темата за водата. Водата покрива около 71% от повърхността на планетата Земя и изгражда човешкото тяло до около 70 – 75%. България е богата на минерални извори, които още от Римско време са били използвани на пиене, напояване, лекуване и за това някои градове са били любими на някои римски императори.

През последната година виждах една от инструктурките, в спортния клуб, в който ходя, да носи шишета с вода Канген, но едва този март разбрах какво точно представлява тази вода. През март бях в Сандански на едно събитие и за всички гости беше монтиран апарат за вода Kangen Water®, така че три дни изкарах на вода с рН 9.5. Последните две седмици на готварския курс, на който ходя, ни монтираха такъв апарат, и отново ползвам само такава вода – първоначално с рН=8.5, после с рН 9.0 – наистина тази вода ми е по-вкусна и ми се пие повече от нея; така мисля да изкарам да пия само такава вода поне месец. Оказва се, че напоследък много хора купуват подобни апарати за вкъщи, слагат се и от ресторанти, хотели, тоест става модерно да се пие преструктурирана вода, която е различна от минералната вода.

Кан-ген е японска дума и означава завръщане към източника, а концепцията на Kangen Water® е възстановяване на тялото в естественото му, първоначално състояние. Японски учени създават едноименната технология – йонизатор за жива вода, който променя водата от чешмата в чиста, вкусна, алкална, богата на антиоксиданти, преструктурирана вода; вода с качества и свойства като от високопланински извор, даряваща здраве и енергия, за да се върнем към своята хармония. В апаратите се използва процеса електролиза, който разделя водата от чешмата на киселинна и алкална части, които изтичат от два различни маркуча; получава се вода, богата на водород, който попадайки в тялото взаимодейства с окислители и има антиоксидантни свойства (свързва се със хидроксилните радикали), тоест спира стареенето на клетките в тялото и по този начин косвено действа противовъзпалително и противотуморно. Водородната вода може да се пие от всички хора, особено подходяща е за употреба от малки деца, спортисти, бременни, кърмещи жени и възрастни хора. Йонизаторът позволява обикновената вода да се раздели на 7 различни по рН води, които имат приложение в дома и ежедневието. Ежедневното консумиране на алкална вода Kangen Water® (рН=8.5, 9.0 и 9.5) се грижи за алкално-киселинното равновесие на организма, поддържа здравословен баланс, който обикновено е нарушен и съпроводен с висока киселинност в тялото от стрес, хиперактивност, замърсен въздух и храни, липса на физическа активност, консумация на силно преработени храни, кафе, цигари и алкохол. Водата от чешмата е пречистена от хлор, тежки метали и песъчинки и работи за преминаване на тялото от киселинно към алкално състояние, което е гарант за по-добро здраве. Тази вода хидратира, спомага за усвояването на хранителни вещества и минерали, спомага за извеждане на отпадъчни вещества, токсини и шлаки от клетките, регулира обмяната на веществата и спомага за премахване на хронична умора, възстановява организма след боледуване. Водата с рН=7.0 е добре да се използва при прием на лекарства и за приготвяне на бебешка храна. Силно алкална вода с рН.11.5 е подходяща за измиване на продукти с цел извличане на нитрати, пестициди и хербициди и за почистване на дома, защото разтваря мазнини. Силно кисела вода с рН.2.5-2.7 не е за пиене, има дезинфекциращо действие като спирт и белина, премахва мухъл и гъбички. Вода с рН.5.5 може да се ползва за тонизиране и стягане на кожата външно при почистване и грижа за кожата, като тоник след бръснене, хидратира.

Цената на апаратите варира от 2000 до 3500 евро в зависимост от броя на платките, които ползват. Конкурент на апаратите за Kangen Water® са апарите за вода на BestWater (BestWater International GmbH). Разпространението на подобни машини почива на мрежовия маркетинг. Аз до сега съм пила само Канген вода и за това споделям това, с което съм се сблъскала.

Темата на Световния ден на водата през 2021 г. е „Ценим водата“, тема, която поставя акцент върху стойността на водата и какво означава тя за различните хора. Насочва вниманието към над 2,2 милиарда души, които нямат достъп до питейна вода и 4,2 милиарда, които нямат санитарни услуги, управлявани по безопасен начин.

 

Въпреки, че статията може да се приеме като реклама на технологията Kangen Water, тъй като ползва фирмени рекламни текстове, авторът на статията не е обвързан търговски или по друг начин с фирмата, представител на тази технология в България.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар