24 септември 2021

Рисуването с къна, едно женско изкуство

 


Преди време блогът представи на всички жени, четящи блога една жена – Мила Банкова, посветена на темата Натурална гинекология за добро женско здраве.

Сега искам да продължа темата и да представя друга жена, познавач на индийската култура и духовност – Стела Христова-Сачи сундари. Със Сачи се познаваме от почти три години, готвили сме заедно аюрведична храна и ме е рисувала с къна. Последният уикенд ми дойде вдъхновението пак да се изрисувам с къна и реших, че е добра идея да направим интервю за читателките на блога.

Стела Христова-Сачи е педагог по образование; преподавател по индийска култура; създател и лектор в образователен проект „Ателие по индийска култура“, което е уникално за България в областта на интеркулкурното, неформално образование. Идеята й е да вплете получавенето на знание с емоция и преживяване в продължение на 3-4 часа, колкото продължава едно ателие. Темите са: Красота и женственост, Ведическа кухня и Рисуване с къна. Стремежът й е през занаятите на Индия да представи ведическата култура и наследство, древното индийско познание, което е далечно и непознато, по забавен и достъпен начин на хората. В продължение на 5 години е водила курс „Индийска култура в действие“ в Нов Български Университет; а в Софийския университет е преподавала 2 години педагогика. Тя е направила през годините стотици семинари по индийска култура за жени; организира много години Ратха Ятра Фестивал, който се провежда вече 25 години в България (апропо, на 25 септември от 11 до 21 ч на Лятната сцена в Борисовата градина се провежда тазгодишния фестивал). От 2011 година започва да рисува с къна други жени и прави това изкуство популярно през медиите. Страницата на Сачи във Фейсбук е „Ателие по Индийска Култура“, където слага събитията, които организира.

 

-                  Здравей Сачи, какво представлява рисуването с къна; със сигурност не е татуировка, нали?

-                  Рисуването с къна - Махенди (Манди) е старо колкото и самата ведическа култура (~5000 години) изкуство и не е татуировка. Това е изписване на тялото (ръце и стъпала) с кръгове, цветя или мандали с къна (няма общо с боядисването на косата, което някои жени правят с къна). Къната е билка, известна като Lawsonia inermis, henna, mehndika. В Индия, рисуването с къна съпровожда всеки по-голям религиозен фестивал и радостно събитие. Индийските, арабските и африканските практики в къната са различни основно в символите. Всяка култура има свой набор от символи и макар че изглеждат по различен начин, реално отразяват едно и също: по–първичните вярвания на хората и връзката с Вселената, планетите, обкръжението под формата на цветя, растения, животни, сакрална геометрия (в Индия), в Арабския свят се използват елементи от калиграфията. В съвременния свят към него прибягват хора с интерес към култура, йога, природосъобразен начин на живот; ползва се от жените по целия свят.

-                  Разкажи повече за къната като растение.

-                  Растението се отглежда и култивира при топъл климат, основно в Африка, Европа, Близкия изток, Южна Азия, Австралия на една географска ширина (под 0оС зимата не може да расте). Технологията за приготвяне на къна за рисуване изисква вещина – фино смляното растение се смесва с лимонов сок, черен чай, натурални етерични масла (могат да се добавят лавандула, евкалипт и чаено дърво) и др., в зависимост от ефекта, който се търси. Етеричните масла засилват терапевтичния ефект от рисуването. Освен ритуално, декоративно и сакрално приложение, къната е с доказано лечебно действие в Аюрведа. Растителният танин, съдържащ се в растението, се свързва с протеина на кожата, правейки я здрава и еластична. Къната успокоява главоболие, треска, хистерия, има антисептичен и антибактериален ефект, поради което се прилага срещу гъбички, бактерии и лишеи. Нейните плодове, цветя и корени се ползват в чайове, настойки; тя изостря интелигентността, изостря паметта. Маслата на къната, приложени върху кожата, проникват в лимфата и кръвта и стимулират организма да произвежда окситоцин, хормона на щастието, толкова важен за регулярното протичане на цикъла, за фертилността, износването на бременността, лекото раждане, бързото възстановяване. Смята се, че редовното прилагане на къна е превенция срещу гинекологични заболявания.

-                  Защо можем да кажем, че рисуването  с къна е женско изкуство?

-                  За мен женският принцип е необходимо да бъде защитаван подобно на градина с добър стопанин. Живеем в мъжки свят, ръководен от правилата на мъжката енергия – динамичност, работа, конкуренция, агресия и тн., което изтощава жените, ако живеят в такъв ритъм. Важно е жената да съхрани женската си енергия най-първо заради ролята си на майка, а след това и на съпруга, сестра и дъщеря; жената създава уют, комфорт, здраве, носи емоционална сигурност, приемане, разбиране и любов. За това да се засилва женската енергия е нещо добро не само за жената като индивид, но и за семействата и обществата като цяло. Иска ми се да се възстановят женските кръгове (като седянките едно време) в защитена среда под формата на женските ателиета. Жените когато се събират на групи усилват енергията си. Къната те свързва с женската линия в рода ти, къната те свързва с жената в теб, с женската същност, дадена е от богинята Лакшми; в различни култури къната е инициация в женственост. Рисуването с къна е най-женското изкуство, заради терапевтичните ползи на билката къна. Къната е женското изкуство; след като си жена, това е за теб; в Африка, ако си женена трябва да носиш къна и злато. 


-                  Защо е полезно рисуването с къна за жената? Какво общо има с Натурална гинекология за добро женско здраве?

-                  Това е терапевтично изкуство, защото когато билката се направи на паста с етерични масла и когато се нанесе по кожата локално, стимулира организма да синтезира окситоцин; отпуска нервната система, както отпуска един дълъг масаж; подпомага регулярното и нормално протичане на менструалния цикъл (без крампи и без мигрена); охлажда, има аналгетично локално действие. Това е и окултно растения - защитава от уруки, когато се появи цикъла малките момиченца биват рисувани; това е изкуство на женския цикъл, къната изчиства токсините по време на цикъл, връща хормоналния баланс, преодолява анемични състояния, засилва биохимично състояние на кръвта. Жените в някои култури се къносват задължително преди женитба и преди зачеване; а жените в климакс се рисуват само за празници, правят къносване и за леко раждане. Не се препоръчва в първия триместър на бременноста, иначе по време на бременност е полезна, веднага след раждане са къносвали жените заради окситоцина, който предпазва от следродилна депресия, жената се съвзема хормонално, чувства се подкрепена от жените, които я рисуват.

Къната е изкуство за длани, кожата на дланите е светла, еластична и здрава, има много рефлексорни точки за масаж, и терапевтичният ефект е в пъти по-добър отколкото по други части на тялото. Рисуването по дланите се използва като микро масаж на тялото, силно релаксира нервната система. От езотерична гледна точка върху дланите е изписана съдбата ни, когато рисуваме дланите пренаписваме, благославяме съдбата си, наричаме. Къната е част от окултната ботаника – за това се казва, че създава енергиен щит около нас, когато сме нарисувани по дланите и стъпалата си. (За тези, които се притесняват да се рисуват, рисунките по ръцете се измиват до две седмици).

-                  Благодаря, надявам се да е интересно и полезно на читателките. До нови срещи.

Ако имате въпроси, пишете в коментар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар