21 септември 2021

Да намериш своя Икигай

 


След книгите на Серхио Бамбарен, за които писах тук и тук, сега искам да споделя впечатления от книгите на двама испанци Ектор Гарсия и Франсеск Миралес, които от години живеят в Япония, правят съвместни проекти и пишат заедно.

Първата е „Икигай. Тайните на Япония за дълъг и щастлив живот, издадена в България през 2016 г. от издателство Гнездото. В нея двамата автори разказват за пътуването си до село Охими, което се намира на остров Окинава и се отличава с най-високия индекс на дълголетие в света. Там провеждат интервюта с жителите и се опитват да формулират разковничето на дълголетието; да разберат японската философия за съхраняване на здраво тяло, ум и дух, а тя е радостта да сме винаги заети, активни, вдъхновени и полезни на общността, в която живеем; т.е. радостта да следваме своя Икигай в допълнение към здравословен начин на хранене и здравословен начин на живот.

Икигай е японска дума, която няма точен превод. Икигай е смисълът на живота; на френски raison d’être; онова, което ни кара да се събуждаме с радост всеки ден. Думата се състои от „ики“, което означава „живот“ или „жив съм“, и „гай“ – „онова, което си струва и има стойност“; или с други думи икигай е „онова, за което си струва да живеем“.

Съвременните хора в западния тип общества, заети с ежедневните си задължения, захласнати в работа и печелене на пари, в свръхактивност забравяме за мечтите си, забравяме какво носи страст в живота ни, губим удовлетворението и радостта си от живота. От японският опит в тази книга обаче можем да се научим как да се радваме на дълъг, пълен с оптимизъм, смисъл и щастие живот.

Втората книга на Ектор Гарсия и Франсеск Миралес е продължение на първата. Казва се „Да изживееш своя Икигай(El metodo Ikigai, 2017), издадена е в България през 2018 г. от издателство Гнездото, което ни призовава „Открий истинската си страст, изпълни живота си със смисъл!“ Хареса ми посвещението на двамата автори: „На всички, които превръщат света в едно по-приятно и красиво място, като споделят страстите си и събуждат тези на останалите“, защото и аз напоследък следвам идеята, че една свещ не губи от светлината си, ако запали други свещи, тоест дори да успея да вдъхновя само един човек с това, което пиша или правя, пак има смисъл.


Икигай според тази книга е пресечната точка на: това, което обичаш; това, в което си добър; това, от което се нуждае светът; това, за което може да ти плащат; пресечната точка на страст, мисия, професия и призвание. Книгата е по-скоро сборник със съвети за личностно развитие; всяка глава е отделно пътуване до различни гари в Япония в бъдеще, минало, и настояще на индивида, което предлага практически инструменти и техники, с които авторите смятат, че можем да формулираме и да изживеем приключението, наречено икигай. Според японците всеки има своя икигай, и трябва да го открие и живее, защото Икигай е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето осъзнато съществуване, радостта да си винаги зает и да живееш с пълнота и смисъл.

Ако не сте от хората, които се дразнят на книгите за личностно развитие и на тенденциите в западния тип мислене за осъзнатост, поемане на отговорност и търсене на смисъл и щастие в живота си, тези книги са за вас.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар