29 септември 2021

Пътят Аугуста Монада

 


Искам на представя на читателите на блога една жена, която познавам от 2010 година и е моят първи учител по пътя на личностното ми развитие, която първа повдигна завесата за мен на теми като Кабала, Карма, Астрология, Семейни констелации. Милена Милева определя себе си като търсещ човек и заклет практик, по професия е юрист и се занимава с астрология над 30 години. Тя е един от създателите на Център за развитие на семейството и рода „Калей, в който водеше астрологични консултации, семинари, а в последните десетина години е изцяло посветена на метода „Аугуста Монада. През 2016 година издаде книгата „Родови благословии“.

 

-                  Здравей Милена, обясни какво е „Аугуста Монада“?

-                  "Аугуста Монада" е индивидуален практически курс за личностно развитие и свързаност със семейството и рода; това е духовно пътуване към себе си и корените си; метод за работа със семейно-родови динамики, базиран върху специфичен прочит на индивидуалната астрологична карта; метод за работа с енергийното поле на Предците. Във всички духовни учения по различен начин се говори за Духа на Предците. Науката също дава принос в изучаването му, като колоси като Зигмунд Фройд, Карл Густав Юнг, Джейкъб Морено, Иван Наги и др. усещат и формулират този Дух, наричайки го с различни имена – „колективна душа“, „колективно несъзнавано“, „семеен капитал“,  „родов капитал“, „енергийна система“ и т.н. Самото словосъчетание "Аугуста Монада" значи "Божествена същност" или "Божествената същност на Родовата енергия". 

 

-                  Как стигна до метода „Аугуста Монада“?

-                  Задавайки си въпроса (както много от нас) каква е мисията ми в живота, търсейки духовно и интелектуално израстване, стремейки се да разбера себе си, да управлявам живота си – все теми, които вълнуват всеки търсещ човек. Така стигнах до извода, че всеки един от нас принадлежи към няколко системи: семейна, родова, национална, общочовешка, вселенска и те му влияят. Запитах се коя е взаимовръзката между индивида и тези системи, има ли закономерност? Не е тайна, че всеки от нас принадлежи към уникална по своята същност общност – тази на семейството и Рода. И независимо как са се стекли отношенията ни с нея, ние имаме нужда от жива връзка с корените си. Имаме нужда да черпим от тях сили, енергия, памет, опитност и мъдрост; имаме нужда от подкрепата, разбирането и благословията им; имаме нужда да знаем, че Родовата енергия ни закриля, обича и се гордее с нас; имаме нужда да се усетим реално свързани с онази невидима нишка Любов, която минава през поколенията, и обединява минало, настояще и бъдеще. Тук на помощ взех астрологията като символен език, тъй като в наталната карта има много информация за индивида. И така методът почива на специфичен прочит на наталната карта на индивида на база семейно-родовите взаимовръзки, и на база индивидуална работа с човек, който търси промяна, и анализ на картата и разговори; човекът постига определени осъзнавания и започва промяна в отношенията със семейството, партньора, и децата си, като преодолява психологически бариери в себе си, и така става господар на живота си. Колективно несъзнаваното, родовия капитал или енергийната система, енергийното поле и тн. е система, в която до 50% дисбаланс има саморегулираща се фукнция; с 50-80% дисбаланс системата се нуждае от действие/решение/промяна на индивида; над 80% дисбаланс системата е заплашена от разпад. Според мен на енергийно ниво системата се стреми към баланс – родовото и семейното енергийно поле следи за дисбаланси в системата- на тази основа си обяснявам появата на определена натална карта-раждането на определен индивид. Има два варианта – или вървим с енергията, с помощта на системата, когато осъществяваме задачата, за която сме дошли на този свят; или заради свободна си воля се отказваме от задачата на наталната си карта. Работя по този метод, който почива на астрология и психология през последните 5 години с хора през ума им, чрез разговори и анализ, и виждам много животи да се променят пред очите ми.

 

-                  Много добре. Сподели какво представлява преживелищния вариант на метода „Аугуста Монада“ и какво общо има със сугестопедията?

-                  Проф. Георги Лозанов е български психиатър, който разработва класическата сугестопедия и сугестология – психотерапевтичен метод, който разкрива скритите резерви на личността и използва приказката като инструмент. Юнеско признава неговия метод като ефективен в процеса на обучение. По-късно проф. Евелина Гатева прибавя изкуството като цяло към метода на Г.Лозанов и така се създава съвременната сугестопедия и сугестология. Ванина Бодурова е ученичка и съратничка на проф. Лозанов. Тя е мой учител, ментор и съавтор на сугестопедичен вариант на метода, наречен "Пътят Аугуста Монада".

При разработването на сугестопедичния вариант на метода (в който няма нито една дума, свързана с астрология), написах над 100 текста – различни варианти на приказка, които да се приложат на база наталната карта към конкретния индивид, създадох преживелищни моменти - текста на приказката е написан красиво в колони и се чете с различна интонация на фона на класическа музика (Моцарт, Вивалди), ползват се стихове, използват се специални приказни костюми. Марина Иванова направи декори, за някои от основните текстове бяха направени студийни записи, и оборудвах специално място, което да ползам, за да мине човек по "Пътят Аугуста Монада"; за да постигне разбиране и преживяване на собственото си Аз, да намери потенциала, който спи в него. Процесът трае 8 седмици, като всяка седмица има срещи 3 пъти, непрекъснато се приживява нещо ново, което предполага емоции, катарзис; цената е 2500лв. Графикът е запълнен до май 2022. На края на „Пътят Аугуста Монада“ те чакат само любов и свобода, ставаш творец на живота си; но човек трябва да е готов за този процес; да положи усилия и да поеме отговорност за промените, за трансформацията, която ще се случи, тъй като ефектът на Пътя е психо-терапевтичен. 


-                  Да кажем накрая нещо и за книгата „Пътят Аугуста Монада“, на чието представяне присъствах на 7 септември в Къщата на София?

-                  Книгата Пътят Аугуста Монадае основата, върху която се роди сугестопедичния вариант на метода. В книгата описвам архетипи, които всеки може да използва, за да прочете наталната си карта и да разбере мисията си в живота и дисбалансите в семейно-родовата система; да разбере какво да направи, за да направи промени и да внесе баланс в тази система. В книгата правя прочит на наталната карта на Христо Ботев. Книгата е илюстрирана от невероятната Марина Иванова (художник и сценограф), която е успяла да пресъздаде върху хартия нещо изключително сложно - архетипите на астрологичните принципи, които са многопластови, дълбоки и в същото време докосващи всеки от нас. Картините бяха изложени в Къщата на София до 16.09.2021 г., когато закрихме изложбата с представяне на сугестопедичния вариант на метода. Бела Волен дъщерята на Марина, направи оформлението на корицата на книгата и засне филмчето, което беше представено на 16-ти септември. 

 

- Аз присъствах и на представянето на книга ти, и на представянето на сугестопедичния вариант на метода ти – беше ми много, много интересно. Струва ми се, че това е уникален за България и света метод в областта на семейно-родовата астрология и сугестопедия. Пожелавам ти успех и до нови срещи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар