22 декември 2021

Оркестърът на двореца Шьонбрун, Виена с Коледни концерти

 


На 21 декември Националният Дворец на Културата представи Коледния концерт на Оркестъра на двореца Шьонбрун – Виена (Vienna Schonbunn Orchestra); тази вечер дворцовите музиканти ще представят програмата си в Пловдив.

Концертът беше открит от мениджъра на оркестъра Петер Хосек, който ни каза, че това им е трето гостуване в София; представи 21 музиканти на сцената и концерт-майстора, която е родена в България, и солистите-певци Дженифър Лиъри и Михал Павличек. В оркестъра има музиканти от над двадесет държави, съществува вече 25 години, а диригент на оркестъра и цигулар е Ръсел Макгрегър от Австралия, който свири на цигулка, направена през 1697 г.

Концертът беше разделен на две части от по час с половин час почивка между тях, като в първата част диригентът дирижираше оркестър и певци, а във втората свиреше като първа цигулка с оркестъра; през цялото време диригентът актувно общуваше с публиката, представяше произведенията, подканяше ни да пляскаме. В първата част на концерта чуме произведения на В.А.Моцарт, а във втората - виенска класика (happy music - както каза диригента). Концертът започна с увертюра от операта „Дон Жуан“ на Моцарт, след това се насладихме на веселата, позната ария на Папагено и Папагена от операта „Вълшебната флейта“ (която съм слушала в Берлинската опера), продължи със симфония на Моцарт, ария на Памина „О, усещам го“ от „Вълшебната флейта“, две арии от „Сватбата на Фигаро“, балетна музика от „Вълшебната флейта“, дует от „Дон Жуан“ и Моцартовата част завърши със симфония. След почивката оркестърът започна с бърза полка на Йохан Щраус-син, продължи с валс на Е.Валдтойфел, арии от „Прилепът“ и „Цигански Барон“ на Й.Щраус баща и син, валс на Ф.Лехар; известният дует от „Веселата вдовица“ на Ф.Лехар (моя любима част) и официалната програма завърши с известния валс на Й.Щраус-син „На красивия син Дунав“. Последваха два биса (бърза полка и Радецки марш на Й.Щраус баща).

Беше приятно и вдъхновяващо; залата беше пълна според възможностите на текущите пандемични ограничения. Музикантите и певците бяха облечени официално, с бални рокли жените и фракове мъжете, за разлика от публиката, която не беше много празнично и подходящо облечена. Залата не беше празнично окрасена, сцената беше семпла, с две елхи, без мултимедия и специални ефекти, без цветя и празнична украса. Организаторите бяха обещали да бъде вълшебно...за нашата компания не беше - нямаше го ефекта уау, който се очаква при представянето на оркестър от такъв ранг, нямаше приповдигнат дух и празнично настроение в залата, въпреки че, прочетохме коментари от рода на: магично, великолепно, Коледно. За нас музиканти и певци се справиха перфектно, беше много приятно и вдъхновяващо, много пъти ми се искаше да затанцувам; и на нас, като на повечето хора в залата, много ни хареса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар