09 декември 2021

Румънската кралица Мария

 


Тези дни случайно попаднах на заглавие в HBO, което привлече вниманието ми - филм за румънската кралица Мария. И тъй като през август бях няколко дни в Балчик и разглеждах дворецовия комплекс, построен от нея, слушах истории за нея от местните и самата аз Мария имам слабост към историята й, реших да гледам филма и да споделя историята й за читателите на блога.

Филмът "Румънската кралица Мария", (Queen Marie Of Romania, Румъния, 2019, 105 мин) е историческа драма с режисьори Алексис Кахил, Брижит Дродлоф. В ролите: Роксана Лупу, Даниел Плиер, Ричард Елфин, Патрик Дрюри, Каролайн Лонк и др.

Мария Александра Виктория Единбургска - Миси (29.10.1875-18.07.1938) е британска принцеса и кралица на Румъния, съпруга на румънския крал Фердинанд I. Тя е най-голямата дъщеря на херцога на Единбург Алфред и на великата руска княгиня Мария Александровна. По бащина линия тя е внучка на британската кралица Виктория, а по майчина линия – на руския император Александър II. Мария се жени на 17 години като съпругът й е с 10 години по-голям от нея; историята пише за нещастен брак, раждат им се 6 деца, като за едно-две от тях се пише, че може да са от дългогодишния й любовник принц Барбу Щирбей; има данни и за други любовници.

През 1914 г. след смъртта на крал Карол I на престола се възкачва съпругът на Мария – Фердинанд I. Поради войната обаче коронацията на новата кралска двойка се отлага до 1922 г. След смъртта на Фердинанд I през 1927 г., Мария остава да живее в Румъния, където пише и издава своите мемоари „Историята на моя живот“. Кралица Мария умира през 1938 г. и е погребана до съпруга си в манастира Куртя де Арджеш. Съгласно последното желание на кралицата, сърцето ѝ е погребано в нейния любим̀ дворец в Балчик (България), построен по нейна поръчка през 1924 г. (Букурещкия мирен договор от 28 юли 1913 г., задоволява етнически и исторически неоправданите претенции на Румъния към Южна Добруджа и Балчик е в румънски земи по времето на кралицата). След връщането на Южна Добруджа на България съгласно Крайовската спогодба от 7 септември 1940 г., сърцето на кралицата е препогребано в замъка Бран (Румъния). Тя рисува, пише поезия, детски приказки и проза, по нейни проекти се изработват мебели и облекло. Автобиографичните й книги „Животът ми като престолонаследница“ и „Историята на моя живот“ са много популярни в Англия и САЩ.

Филмът "Румънската кралица Мария" е интересн, с красиви костюми. Историята във филма разказва за един съвсем кратък период от време - Парижката мирна конференция, която е свикана в Париж през януари 1919 след края на Първата световна война  и продължава почти цяла година. На конференцията се разглеждат мирните договори със страните, загубили войната – Германия, Царство България, Австро-Унгария и Османската империя. По време на конференцията, Румъния, като тежко пострадала от войната страна, предявява териториални претенции – крал Фердинанд I и кралица Мария са искали да присъединят териториите Банат, Бесарабия, Трансилвания и нашата Добружа в рамките на една нова Велика Румъния. Мирните преговори вървят трудно за румънската делегация, докато в Париж не пристига Мария – красива, елегантна, силна, чаровна, която пленява пресата и политиците и в крайна сметка успява да наклони везните в полза на териториалните им претенции, а и да събере помощи за населението на страната, въпреки че политиците в собствената й страна не възлагат големи надежди на нея и се подиграват на нейната мисия. Вероятно личният чар и силна воля не биха имали успех без силните дворцови връзки с британската корона, но като цяло филмът показва какво може да направи сама жена за цяла една страна. Във филма са загатнати и трудните й отношения с краля и любовните й увлечения.


Каква е историята с Двореца в Балчик? Посещавайки за първи път Балчик през 1921 г., Мария остава очарована от красотата и спокойствието на живописния морски бряг и през 1924 г. по проект на италиански архитекти започва изграждането на дворцовия комплекс на кралицата. Най-напред бива построена резиденцията на кралица Мария, която тя нарича вила „Тихото гнездо“. След това биват изградени православен паракликс „Успение Богородично“, нови самостоятелни вили, традиционна възрожденска къща, вътрешни дворове в мавритански стил, водопад, нимфеум, чешми (във вила Принц Николай (Синята стрела) се намира кралската винена изба). Така дворцовият комплекс на кралица Мария се превръща в изящно произведение на изкуството. Направи ми впечатление, че из градините има няколко каменни трона, като един е до входа на резиденцията. Местни хора разказват, че Мария е била влюбена в местен рибар-мюсюлманин и е сядала на каменния трон вечер загледана в морето да го чака да се прибере от морето (колко романтично). За това, казват някои, и резиденцията има кула, подобна на минаре - в негова чест. А иначе официалното обяснение е: по рождение кралица Мария е англиканка, която по-късно приема православието, тя остава известна като първата коронована особа, обявила се публично за последовател на бахайството – кулата е в тази връзка, в двореца могат да се забележат архитектурни елементи, които спадат към различни религии.

Архитектурно-парковият комплекс Двореца Балчик заедно с Ботаническата градина, която се намира на негова територия, е едно от най-красивите места според мен в България. Слагам някои снимки за тези, които не са го посещавали.

 

Може би в света днес има повече омраза, отколкото любов.Но любовта е по-силна и един ден, дори да не съм жива да го видя, тя трябва да победи“ Кралица Мария

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар