14 август 2022

Мадам Бътерфлай


След като не можах да гледам премиерата на „Летящият холандецна езерото Панчарево, а в зала, поради лоши метереологични условия, миналата седмица се зарадвах, когато ме поканиха на опера пак в рамките на 3-тия Летен фестивал "Музи на водата" на езерото. Този път имахме леко хладна вечер без дъжд и случихме на представление край езерото.

На 12 август Софийска опера и балет представи „Мадам Бътерфлай“. През годините съм гледала спектаклите на Софийската опера на „Бохеми“, „Тоска“, „Турандот“, дори „Джани Скики“ („Манон Леско“ в Скала), но „Мадам Бътерфлай“ не бях гледала и много се зарадвах на поканата.

Мадам Бътерфлай“ е опера от Джакомо Пучини в три действия; либрето Луиджи Илика и Джузепе Джакоза. Действието се развива в Нагазаки, Япония, в последните години на XIX век. Премиерата е на 17 февруари 1904 в Миланската Скала, с лош успех, поради което е преработена от две в три действия, а в София е поставена за първи път през 1924 г.

В ролята на Чо-Чо-Сан гледахме откритието на голямата Райна Кабаиванска - южнокорейското сопрано Витория Йео. На 12 август тя си партнира със солистите: СУЗУКИ - Иванка Нинова; ПИНКЕРТОН - Мартин Илиев; ШАРПЛЕС - Венцеслав Анастасов; ГОРО - Николай Павлов; ПРИНЦ ЯМАДОРИ - Росен Ненчев; БОНЗО - Димитър Станчев; КОМИСАР - Ангел Христов; ЧИНОВНИК - Слави Манов; КЕЙТ ПИНКЕРТОН - Любов Методиева; ДОЛОРЕ - Шана-Никол Печанова. Оркестър и хор на Софийската опера с диригент: Андрей Галанов. Режисьор на спектакъла е Пламен Карталов; възстановка: Юлия Кръстева.

Витория Йео в ролята на Чо-Чо Сан беше истинска гейша, беше супер интересно да я гледам. Много, много красиви костюми, и много красиви декори, особено ми хареса мостчето в стил от Япония на фона на езерото, както и къщичката. В края на първо действие любовния дует на Бътерфлай и Пинкертон, и моментът им в къщичката беше много красив. Това, което видях и чух много ми хареса, и бих гледала спектакъла отново, например в зала. Прекрасен спектакъл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар