16 декември 2012

Салвадор Дали в Галерията за модерно изкуство


Галерията за модерно изкуство в София отбеляза третия си рожден ден на 5 декември с откриване на нова изложба, посветена на творчеството на известния художник Салвадор Дали (за предходната изложба на творби на Дали в София съм писала тук). Галерията отвори врати през декември 2009 и до момента има реализирани 24 експозиции на известни художници модернисти от България и света. Рожденият ден събра приятели, колекционери и ценители на модерното и съвременно изкуство (радвам се, че бях сред поканените и пожелавам на Галерията още десетки изложби и много нови приятели и клиенти колекционери). Изложбата на Дали продължава от 6 декември 2012 до 31 януари 2013 и представя непоказвани до сега работи на Дали, вдъхновени от френската поезия в „Любовите на Касандра” (Les Amours de Cassandre) и в „Песните на Малдолор” (Les Chants de Maldolor). Всички творби от изложбата са предназначени за продажба.
Салвадор Дали създава графичната серия „Любовите на Касандра” като илюстрации по литературното произведение на френския поет Пиер дьо Ронсар. Цикълът включва 18 офорта, отпечатани през 1968 г. в специално книжно издание. Част от тиража е допълнително довършен с акварел и носи водния знак на Дали, а другата част остава черно-бяла и е ръчно подписана с молив.
Гравюрите към „Песните на Малдолор” изобилстват от загадъчни образи и фигури, идващи от подсъзнанието на Дали.  Поетичната новела от граф дьо Лотреамон (1869) е може би едно от най-загадъчните произведения във френската литература, като остава забравено дълго време, за да бъде преоткрито от френските сюрреалисти в началото на 20-ти век. Дали получава поръчка да илюстрира новелата през 1930 г. Книгата е публикувана през 1934-та в Париж и  включва общо 42 фотогравюри и сухи игли, изготвени по скиците на художника. Заедно с текста, гравюрите са събрани в специална кутия за съхранение, която е придружена от заглавна страница с подпис и номерация от Дали.
Салвадор Дали, Дон Кихот - Лейди Дулсинея, снимка на Галерията
В Галерията могат да се видят и интерпретациите на Дали по известната поредица гравюри на Франциско Гоя „Фантазии“, на базата на която испанският художник създава през 1977-ма своята серия „Фантазиите на Гоя“. Цикълът е изпълнен в духа на типичния за изкуството на Гоя сарказъм и остра критика срещу ценностната система на обществото, а съдържанието на повечето от композициите е до такава степен алегорично, че няма как да се възприеме и тълкува еднозначно. Серията е издадена в Париж в тираж от 200 екземпляра, като върху всеки лист е отпечатано заглавието на конкретната сцена, а в допълнение присъстват подписите на Гоя и Дали. След изготвянето на тиража, Дали ръчно подписва с молив всеки един отпечатък.
Специално за колекционерите, през месец декември Галерията обявява специални коледни отстъпки на литографиите от серията Biblia Sacra на Салвадор Дали. „Biblia Sacra”, която се появява през 1969 година, е подготвяна от испанския сюрреалист близо 6 години и е най – голямата публикувана серия с илюстрации от Дали. Първоначално той рисува илюстрациите с гваш. Малко по-късно се появява и графична серия, която е съставена от общо 105 цветни литографии, като всяка от тях е отпечатана върху ръчно правена хартия, а голяма част от листовете носят водния знак на Дали. Илюстрациите към Библията са комбинация от няколко техники - офсетова, тонова литография и сериграфия с прилагане на лакове и металически мастила.
Входът е свободен (както винаги) и галерията работи и в събота и неделя. Пожелавам ви приятно разглеждане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар