02 декември 2012

Фадото на Мариза изпълни сърцата и преля от очите - II


Фадото е цяла eдна култура, обявено е за нематериално културно наследство на човечеството. Пее се повече от сто години. Фадо музиката изразява любов, страст, меланхолия, копнеж, задоволство - част от всяко човешко същество..




Снощи, в пълната зала 1 на НДК, Мариза изнесе поредния си красив, емоционален и зареждащ концерт пред своите верни почитатели. Аз очаквах концерта с нетърпение, тъй като пазех приятен спомен от предишния й концерт, през април 2011, за който писах тук. Само десет минути след обявения час светлините на сцената угаснаха, в тъмнината на залата се чу музика и гласът на Мариза, която беше зад сцената; след малко певицата излезе бавно на сцената в интересен тоалет от черна рокля и сребърни панталони и светлините светнаха. На сцената бяха разположени само малки подиумчета на четиримата музиканти (португалска китара, акустична китара, бас китара и перкусии). По време на концерта светлини в червено, синьо, зелено, лилаво осветяваха различни части от тежките завеси отзад и придаваха интимна и красива обстановка. По време на концерта певицата общуваше доста с публиката на английски, разказваше за какво се пее в дадена песен, сподели за раждането на сина си и за това, че вече никога няма да е самотна, за това, че има семейство в България и се радва на българската си публика, отдаде почит отново на кралицата на фадото Амалия Родригеш, но не забрави да поздрави и благодари на португалски и на феновете си от Португалия и Бразилия, които бяха в залата и вдигнаха ръце. Въпреки меланхоличното звучене на песните Мариза и този път изглеждаше в добро настроение, движеше се по сцената, присядаше, многократно слиза в публиката да пее и да се ръкува с хората от първите редове.
В концерта Мариза беше включила най-доброто от всички студийни дискове, които е записала до днес. Изпя песни като Ha una musica de povo, Meu Fado meu (в изпълнението на която се включи официалният гост на певицата от България - Иван Лечев, който свири на електронна цигулка), Beijo de Saudade, Primavera, Barco negro, O Gente da Minha Terra, Rosa Branca и др. По време на концерта Мариза излезе за 5 минути и остави четиримата музиканти и госта Иван Лечев да изпълнят инструментално фадо, което беше страхотно и взриви публиката. Певицата отново изпълни и песента Rosa Branca от албума Terra, както на предишния концерт - като караше и публиката да пее припева на части – лявата ми страна, дясната ми страна, само жените, само мъжете – този път обаче не досади и изкара смях и аплодисменти от публиката. Към края певицата смени тоалета си и облече красива рокля до земята в черно и сребърно и изпълни и една песен - изненада – на английски, с която каза на всички „независимо от всичко, което се случва, продължавайте да се усмихвате”.. Мариза направи акустично изпълнение без микрофон, което удиви публиката със силата на гласа й, слушайки притихнала; накрая на песента публиката стана на крака и бурно аплодира. На края на вечерта Мариза разказа как преди 10 години си е мислела, че пее само за португалците, но сега вече вижда, че музиката й е без език и е за всички хора по света, които харесват фадото и португалската култура и завърши концерта с любимата ми песен Ó gente da minha terra от дебютния й албум Fado em mim, с която отново успя да разчувства цялата публика (включително и мен успя да ме трогне до плач, направо не е за вярване каква емоция придава с пеенето си на живо тази жена). След края естествено певицата и петимата музиканти получиха много аплодисменти от станалата на крака публика и решиха да направят бис - песента Rosa Branca с участието на Иван Лечев, като певицата накара публиката да танцува като на частно парти. Харизматичната и красива Мариза помаха за довиждане след 2 часа музика, емоция и красота, а публиката не искаше да си тръгва. Вече очаквам следващия й концерт.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар