31 декември 2012

Мевляна Джеляледдин Руми – танцът на Любовта



снимка на cinefish.bg

„Цялото ми господство е не повече от 3 думи

Бях зелен...узрях и изгорях”

 

Исках да завърша годината в блога с нещо красиво; миналата година навръх Нова Година писах за най-важното пожелание за всеки човек – Любовта (можете да прочетете текста тук). Тази година навръх Нова Година също ще разкажа за Любовта през погледа на един режисьор и погледа на най-великия персийски поет, мистик и философ – Джеляледдин Руми, Мевляна. В последните дни съвсем случайно видях, че в Евросинема ще се прожектира един документален филм, който възбуди интереса ми, тъй като само преди две седмици бях гледала нов български документален филм, посветен на същата тема (прочетете тук). Вчера с голям интерес отидох в Евросинема и гледах документалния филм на режисьора Кюршат Къзбаз – „Джеляледин Руми- танцът на любовта” (Rumi - The Dance Of Love, Турция, 2008, 59 мин.). Премиерата в България на този филм е била през февруари 2009 и много хора явно са го гледали от тогава, но до мен филмът достигна в този момент. Филмът е пълнометражен документален, биографичен, исторически; сниман е в 6 различни страни, като са интервюирани около 40 експерти по теми като суфизъм и Руми, като филмът се превръща в първия по рода си по тази тема в света; дублиран на английски от Морган Фрийман, а на френски от Жерар Депардийо. Филмът представя поезия на Руми, която звучи много, много красиво, за това цялостното впечатление е за един красив и интересен филм.
Мохамед Джеляледдин се ражда през 1207 в град Балх (днешен Афганистан), но поради нашествието на монголите семейството му тръгва с керван и в продължение на десет години пътува през Багдад, Мека, Медина, Дамаск, като се отправят към Анадола и градовете Караман и Коня, като накрая семейството се установява в Коня (днешна Турция) – столица на културата и цивилизацията, на търговията и религията през 13 век. Бащата на Джеляледдин е духовен водач и много скоро Мохамед Джеляледдин тръгва по неговите стъпки, като изучава гръцки и ислямски философи, източното и западно познание; след смъртта на баща си става на свой ред учител с десетки ученици и последователи като мислител и духовен водач. Следващия епизод във филма разказва за срещата на Джеляледдин със странстващия дервиш Шамс от Тебриз, която разкрива на Джеляледдин тайните и дълбините на Любовта, търпението, смирението и го превръща в Мевляна. Две морета се срещат и сливат в океан, двамата говорят за божествената Любов, разкриват светлината в сърцата си; Джеляледдин тръгва по нов духовен път, започва да пише стихове за приятел, за възлюбен, за любов, за природата, за всичко във Вселената. Освен поезия, след изчезването на Шамс от живота му, Руми създава и сема – отвъд разума, символ на едно духовно пътешествие към вечността, пламък на божествената Любов, завъртане и завръщане към Любовта; завръщане на човека към Истината и Любовта, разделянето му с егото и себелюбието; завъртане с разтворени ръце като дясната сочи нагоре към небето, а лявата надолу към земята; медитация на чувствата под съпровод на ней (вид флейта) и изразяване на божествената Любов. Дервишите се въртят отдясно наляво около оста си (сърцето си) както Земята около Слънцето (във Вселената всичко се върти, от най-малките частици до звездите и планетите) и търсещия божествената Любов и просветление се върти по пътя към духовното израстване. Мевляна Джеляледдин Руми умира на 17 декември 1273 като повелява на този ден да звучи музика на ней, да има радост и веселби, да има сватба, тъй като в този ден е неговото съединяване с Възлюбления Бог; в последният му път го изпращат както мюсюлмани, така и християни и евреи.
Мевляна е духовен лидер и поет, който с идеите, заложени в поезията си е достъпен за хората от всички религии и всички култури; идеите на Мевляна, вложени в 26 хиляди месневи и в близо 40 хиляди строфи лирична поезия стават връхна точка в световния хуманизъм; с ценности като любов, търпение, смирение, възхвалявайки любовта и човеколюбието Руми е важен не само за мюсюлманите, но и за християните, будистите и хиндуистите; Мевляна оказва влияние върху мислители, духовни водачи, философи и творци като Гьоте, Рембранд, Спиноза, Новалис, Хегел, Ницше, Ганди, Достоевски, Габриел Гарсия Маркес. ООН и Юнеско обявяват 2007-ма година, по случай 800 годишнината от рождението на Руми, за Година на Мевляна с идеята да покажат философията му посветена на любовта, мира и търпението на целия свят.

5 коментара:

Ivan Madzharov каза...

Браво! Много интересен блог със стойностни публикации!

Mariya Georgieva каза...

Благодаря за милите думи. Продължете да го следите, надявам се да има стойностни събития за споделяне и занапред :-)

Unknown каза...

това е първата аудио книга на български с поезията на Мевляна Руми

http://youtu.be/m69Aw96JtVY?list=PLVbhYaHCTuxFxwIpPqwrZQ7VMhMLLD3x9

Unknown каза...

това е първата аудио книга на български с поезията на Мевляна Руми

http://youtu.be/m69Aw96JtVY?list=PLVbhYaHCTuxFxwIpPqwrZQ7VMhMLLD3x9

Mariya Georgieva каза...

Благодаря, какъв е оригиналът на аудио-книгата, тест какво е превеждано, кой е преводачът?

Публикуване на коментар