17 януари 2013

Sofia MENAR Film Festival

Снощи в кино Люмиер се състоя откриването на Sofia MENAR (Middle East&North Africa Region) Film Festival (16 – 31 януари 2013) с прожекция на филма „Мили мой” (Habibi, 2011, Палестина, Холандия, САЩ, ОАЕ) на режисьорката Сюзън Юсеф.
Филмът „Хабиби” е посочван като един от най-гледаните близкоизточни филми за изминалата година, отличен с четири награди на фестивала в Дубай, включително и за най-добър филм, а Сюзън Юсеф попада в списъка на 25-те най-влиятелни жени в Близкия Изток за 2012-та година.
Залата на Люмиер беше пълна, което мен (а и организаторите вероятно) много ме зарадва. Фестивалът беше открит с ориенталски танц в изпълнение на Ана Саласар, след което посланикът на Палестина Н.Пр. д-р Ахмед ал Мадбух поздрави организаторите за съвместната работа трета поредна година и представи филма, като описващ реалната действителност. Филмът се хареса на мен и компанията, а и предполагам на повечето хора в залата (въпреки, че до мен стоящите коментираха колко бил скучен). Напротив филмът никак не е скучен, разказва за живота на младите палестинци в Газа и за една невъзможна любов. Младите палестинци са спирани от обучение в университет от страна на Израел, могат да купуват само израелски стоки, тъй като вноса на арабски е забранен, биват убивани от летящи през разделителните огради куршуми, което пък подтиква оцеляващите да се включват в съпротивителното движение срещу заселническата кампания на Израел, да говорят за джихат и да отвръщат на агресията с агресия; младите мизерстват в бежанските лагери, не могат да работят, да емигрират, да отидат да учат, не могат да се оженят, нито дори да обичат когото пожелаят. Засегнат е и въпросът с морала, ценностите и религията на палестинците; разказана е историята на младежи, които се обичат, но са принудени да крият любовта си заради разликата в социалното положение на семействата си, като момичето е принуждавано да се омъжи насила, любовта на двама е невъзможна заради социалните разлики и религиозните норми и завършва трагично. Филмът е много добър и заслужава да се гледа от повече българи...
Sofia MENAR Film Festival е продължението на фестивала „Цветята на Корана” (2009-2012) с разширена програма. Фестивалът е организиран от сдружение „Позор” с подкрепата само на посолствата на Палестина, Иран и Франция, поради което организаторите заслужават аплодисменти за богатата програма, която са спретнали. Прожекции на филми в София ще има в Люмиер, Червената къща, Евросинема и Dada Cultural Bar, а извън София зрителите ще могат да гледат филми в Бургас, Варна, Велико Търново и Пловдив. Цената на билета е 8/7/5 лв, като има и абонаментни билети. Освен прожекция на пълнометражни и късометражни филми, фестивалът има съпътстваща програма, в която влизат фотографската изложба на Деница Илиева и Ивелин Маринов „Портрети сред минарета и ръкописи”, лекция-дискусия на тема „Суфизмът – пътят, който води навсякъде” с водещ Велин Белев, партита с ориенталска музика, представяне на книга - романът на Тахир Шах „В хиляда и една нощи”, издаден от ИК „Барака” и демонстрация на изкуството да се рисува с къна. Късометражната програма на фестивала ще тече само в Dada Cultural Bar. Програмата от филми е много богата - над 30 филма, съпътстващата програма също звучи добре, така че възползвайте се и вижте според интреса. Отново поздравления за организаторите за амбициозното начинание и на добър път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар