22 януари 2013

Джанго без окови



снимка на cinefish.bg

От петък по кината у нас тръгна новият филм на Куентин Тарантино „Джанго без окови” и естествено не се въздържах да го гледам веднага, тъй като покрай номинациите му за „Златен Глобус” и „Оскар” е доста коментиран, а аз бях останала с впечатление от трейлъра, че ще е голяма тъпня. И така, в петък го гледах и останах приятно изненадана (голямата зала на мултиплекса беше пълна).
Джанго без окови” (Django Unchained, САЩ, 2012, 165 мин.) е доста кървав уестърн, не се препоръчва за хора със слаби нерви и деца до 12 години. На моменти ми идваше повече кръвта, която се плиска наляво-надясно по екрана; доста неприятно е да гледаш парчета плът да се размятат и да цапат красивите костюми и къщи. Сценарист и  режисьор е Куентин Тарантино. В ролите: Джейми Фокс,  Кристоф Валц, Леонардо Ди Каприо, Самюел Л. Джаксън, Куентин Тарантино, Франко Неро, Кери Уошингтън и др.
Като цяло филмът не е с някакъв супер интересен сюжет, но историята е разказана така, че дори и за миг не ти става досадно или безинтересно. Действието се развива през 19 век в Щатите, по време на робството и преди Гражданската война, когато е имало пазари за жива плът и ловци на глави. Историята разказва за тежкото положение на чернокожите в южните Щати по онова време (доста филмирана тема; последният много добър опит по темата сегрегацията и последиците от робството беше миналогодишния носител на Глобуси и Оскари – „Южнячки”); разказва за една голяма любов, за преследването на престъпници, за доброто и злото у хората, за алчността, честолюбието, дългът, приятелството, достойнството и т.н. Като цяло Джейми Фокс, Кристоф Валц (направо да се влюбиш в него, прави много интересен образ), Леонардо и Самюел Л. Джексън правят много силни, запомнящи се роли. Костюмите са много красиви и пейзажите също (усеща се широта). Финалът малко ме озадачи, ако аз го бях писала, сигурно щеше да е друг, но както казва Валц във филма „Не можах да се въздържа”, така и Тарантино не се е въздържал и завършва историята с кървава баня, за което получи вече „Златен Глобус” (странно!!).
„Джанго без окови” получи награда „Златен Глобус” за най-добър сценарий на Куентин Тарантино и за поддържаща мъжка роля за Кристоф Валц. Филмът е с пет номинации за наградите "Оскар" тази година: за най-добър филм, най-добър оригинален сценарий, както и за най-добър актьор в поддържаща роля (Кристоф Валц), за операторско майсторство и звук. Ако сте почитател на уестърни, на Тарантино или на номинирани филми не го пропускайте.
П.П. Филмът получи награда "Оскар" при 85-то връчване на отличията за оригинален сценарий за Куентин Тарантино и награда за най-добър актьор в поддържаща роля за Кристоф Валц.

Няма коментари:

Публикуване на коментар