09 декември 2012

Арго



снимка на cinefish.bg

От петък в кината тръгна новият филм, в който Бен Афлек е едновременно режисьор, изпълнител на главната роля и продуцент - “Арго”, филм, който чаках с нетърпение след поредицата не толкова силни филми, които изгледах напоследък в кината и заради добрите отзиви, които прочетох. Това е трети режисьорски проект на Афлек, след “Жертва на спасение” и миналогодишния “Градът”.
Арго” (САЩ, 2012, 122 мин.) е политически трилър, драма с режисьор Бен Афлек и сценаристи Крис Терио и Джошуа Беарман. Продуценти са Бен Афлек, Джордж Клуни и Грант Хеслов. С участието на: Бен Афлек, Джон Гудман, Алън Аркин, Тейт Донован, Клеа Дювал, Кайл Чандлър, Майкъл Паркс, Рори Кохрейн и др. Световна премиера: 31.08.2012; премиера в България: 07.12.2012.
Филмът е по действителен случай и е разказан на база няколко издадени книги и разсекретени по време на управлението на Клинтън разузнавателни документи. Филмът разказва за събитията, които се развиват в Иран в края на 1979 и началото на 80-та с падането на шаха Мохамед Реза Пахлави (шах на Иран от 1941 до 1979, прозападно настроен, познат ми предимно от филма за втората му съпруга Сорая Бахтиари) и избухването на ислямската революция, която установява управлението на аятолах Хомейни. По време на революцията шаха се установява в Щатите, а революционерите нападат, завземат американското посолство в Техеран и държат близо 60 служители на посолството 444 дни в плен (т.нар. Иранска заложническа криза, която приключва през 1981). В тези събития участват и шестима дипломати, които успяват да избягат от посолството и които няколко месеца се крият в дома на Канадски посланик в Техеран, а ЦРУ трябва да измисли начин как да ги измъкне. Повече за историята ще разберете, ако гледате филма, а той си заслужава да бъде гледан, защото е добре направен политически и шпионски трилър, който използва и умело вплетени архивни кадри; актьорската игра е много добра, атмосферата е правдива и напрегната, а режисьорът е хвален заради вниманието към детайла и отличното заснемане и пресъздаване на историческата действителност (всеки един детайл от онези години е изпипан докрай и актьорите са подбрани така, че приличат много на реалните участници в събитията). Както споделиха и моите приятели, филмът е интересен, напрегнат и си заслужава да се гледа, защото научихме нещо ново по история.

П.П. Филмът получи 5 номинации за награди "Златен Глобус" 2013, от които спечели "Златен Глобус" за най-добър режисьор и за най-добър драматичен филм.

"Арго" взе общо три отличия и от Британската академия за кино и телевизия (БАФТА) - за най-добър филм, за най-добър режисьор и за най-добър монтаж.
Филмът получи и наградата "Оскар" за най-добър филм при 85-то връчване на отличията, както и награда за адаптиран сценарий и монтаж.

Няма коментари:

Публикуване на коментар