10 февруари 2013

Наръчник на оптимиста



снимка на cinefish.bg

Преди вечер с приятели гледахме „Наръчник на оптимиста”; филмът тръгна по кината от 25 януари и аз имах голямо желание да го гледам заради рекламата с филмовите номинации и награди, но все не можехме да напаснем програмите и ето, че снощи най-накрая го гледахме.
Наръчник на оптимиста” (Silver Linings Playbook, 2012, САЩ, 122 мин.) е романтична комедия, драма със сценарист и режисьор Дейвид О. Ръсел. Участват: Дженифър Лоурънс, Брадли Купър, Робърт де Ниро, Джулия Стайлс, Крис Тъкър, Тейлър Шилинг, Джаки Уивър, Анупам Кер, Даш Михок и др. Сценарият на филма е базиран на едноименния роман на Матю Куик.
Филмът разказва историите на хора като всички нас, разказва за разбити с изневяра семейства, за трудности в брака, за стрес и преумора от работа, за психични разтройства и лечение с антипсихотици; за приятелство, семейна обич и подкрепа, за оптимизъм и желание за успех и справяне с трудностите в живота. Всеки от героите е сам с проблемите си, но и подкрепен от обичащите го приятели и семейство. Разказана е историята на мъж загубил работата, дома и съпругата си, вкаран в психиатрична клиника и след лечение, решен да започне начисто с цел, посока, позитивизъм, който започва от нула с желание за позитивно развитие и много ограничителни заповеди. Впоследствие неговата история се преплита с тази на жена-нимфоманка, изгубила съпруга си и ориентирите в живота си, загубила работата си, но със страст към танците и живота. Главните герои Пат и Тифани са хора с психични проблеми, но ми се сториха доста по-нормални от много други герои във филма и от хора, които са наречени „нормални” сред нас. Филмът внушава, че животът е шарен, че не винаги върви по план, че когато животът ти подава ръка е глупаво да не я поемеш, защото втори шанс може и да не получиш. Филмът е свеж, увлекателен, лек, забавен, трогателен, богат на емоции. Филм, който може да ви накара да се смеете с глас до сълзи в един момент и веднага след това да бъдете трогнати от драматизма и да заплачете (поне така се случи с мен). Двата часа минаха неусетно и въпреки, че не бих казала, че е чак толкова силен, за да заслужава 8 номинации за награди Оскар, все пак филмът ми хареса и си заслужава да се гледа.
Дженифър Лорънс получи награда Златен Глобус за изпълнението си. Филмът получи 8 номинации за „Оскар“ в най-престижните категории (включително за най-добър филм и най-добър режисьор); за първи път от 30 години насам един филм получава номинация „Оскар“ в четирите актьорски категории (номинирани са Дженифър Лорънс, Брадли Купър, Робърт де Ниро и Джаки Уивър съответно за главна и поддържаща женска и мъжка роля). След като през есента „Наръчник на оптимиста“ взе наградата на публиката на Филмовия фестивал в Торонто, преди броени дни комедията триумфира и като най-награждавания филм на наградите „Изборът на критиката“ с четири отличия – за Дженифър Лорънс, Брадли Купър за актьорски ансамбъл и за най-добра комедия. Лорънс беше номинирана за най-добра актриса в главна роля и на предстоящите британски филмови награди БАФТА. Да видим дали въобще филмът ще получи някой Оскар на 24-ти февруари.
П.П. Филмът получи само един "Оскар" при 85-то връчване на отличията - на Дженифър Лорънс за най-добра актриса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар