28 февруари 2013

Животът на Пи



Гледахте ли „Животът на Пи”?! Ако не сте, гледайте го, защото това е най-красивият филм на 3D за отминалата година по мнението на критиците. Това е и филмът, който аз гледах два пъти след пускането му (което почти не се случва) и за който моята шестгодишна племенничка каза: „това е прекрасно филмче”.
Животът на Пи” (Life of Pi, САЩ, 2012, 127 мин.) е приключенски филм, драма, по едноименния роман на Ян Мартел. Режисьор на филма е Анг Лий, сценарист Дейвид Магий. Участват: Сураж Шарма, Ирфан Хан, Адил Хюсейн, Табу, Жерар Депардийо, Рейф Спол и др.
Филмът е с много красиви картини и с много добри визуални ефекти (страшни бури, красиви залези, летящи риби и скачащи китове, приказни острови-убийци); природните картини пресъздадени с компютърни ефекти носят емоционална и естетическа наслада, а единият от главните герои – Ричард Паркър изглежда като истински, красив, опасен и плашещ бенгалски тигър. Филмът разказва една необикновена история за израстването на човека, борещ се за оцеляване, за неговите тъмни страни, страхове и надежди и внушава, че животът е чудо, в което няма невъзможни неща и силите на човек нямат предел;  и че пътят през него е приключение, водено и закриляно от Бог (или Вселената, кой както си избере) Филмът представя също така пътя, който изминават човекът и животното един към друг, за да се опознаят, да достигнат търпимост и разбирателство и накрая взаимопомощ. Финалната сцена, в която Пи задава въпрос на писателя:  ”Коя от двете истории предпочиташ”, и в която режисьорът се обръща към зрителя, задавайки му същия въпрос – коя история предпочиташ, тази с Бог или другата, носи всъщност идеята на филма, а именно, че животът на човек е път с предизвикателства, с израстване, с трудности, с красота и любов, с разбирателство и с подкрепата на Бог. В този момент аз се замислих за миг и си отговорих наум (защото знаех отговора отпреди); в този момент всеки зрител би се замислил дори да не е харесал филма като цяло поради това, че изглежда като приказка и носи философско-религиозни послания. Киноманите задължително трябва да го гледат.
Филмът получи 11 номинации за награди «Оскар», от които тази неделя спечели 4 – за най-добър режисьор, за операторско майсторство, за визуални ефекти и за оригинална филмова музика. Филмът получи и «Златен Глобус» за най-добър саундтрак, както и две награди за операторско майсторство и визуални ефекти от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА).

Няма коментари:

Публикуване на коментар