10 февруари 2013

Празник за сетивата в Баядерка


През този сезон Софийска опера и балет представя на българската публика пълната, оригинална версия на красивия балет „Баядерка”. Премиерата на спектакъла е била на 19 октомври, а снощи и аз имах удоволствието да го изгледам.
Баядерка” е балет от Лудвиг Минкус, либретото е на Сергей Худеков, а хореографията е на Мариус Петипа. Балетът е вдъхновен от драмата на древноиндийския поет Калидас и баладата на Гьоте „Баядерка". Балетният спектакъл, който Софийската опера и балет представя, е дело на руския хореограф Павел Сталинский; сценография Борян Белчев, костюми Християна Михалева, асистент-режисьор Риолина Топалова, репетитори Мария Илиева, Милена Симеонова, Ясен Вълчанов. Диригент на спектаклите е Григор Паликаров.
Действащи лица: Дугманта, Раджа – Бойко Соколов; Гамзати, негова дъщеря - Веса Тонова; Солор, воин - Цецо Иванов; Никия, баядерка - Катерина Петрова; Великият брамин – Еленко Иванов; Магедавея, факир- Тодор Ангелов; Толорагва, воин – Теодор Воденичаров; Златен Бог - Александър Александров; факири, юноши, служещи на Раджата, девойки при Гамзати, робини, слуги, раджи, воини, баядерки, факири, скитници, музиканти, ловци. Участват солистите и ансамбъла на балета и оркестъра на Софийска опера и балет и ученици от НУТИ.
Сюжетът разказва история за любов, вярност, саможертва, измяна, завист, омраза, коварство, отмъщение и убийство. Действието се развива в древна Индия и разказва за страстната любов и саможертва на баядерката Никия към смелия войн Солор; за любовта на Великия брамин към баядерката и отмъщението му.
Спектакълът страшно много ми хареса; музиката е много приятна и звучи красиво; костюмите бяха много красиви (за тях са похарчени доста пари, но браво, заслужавало си е), сценографията беше подходяща, на сцената се появи дори слон, който поклащаше бавно глава; в последното действие сцената изглеждаше наистина приказно с пълната Луна, звездното небе и красивите сенки, които изпълват света на сенките, виденията и илюзиите. Всички солисти играеха много артистично, особено в ролите на Никия, Гамзати и дивачката и танцуваха красиво и грациозно. Малките негърчета, вероятно ученици от балетното училище, бяха много сладки, много им се радвах. В някои случаи имаше проблем със синхрона в ансамблите, но това си е по принцип минус на българската школа, за разлика от руската, където балерините в ансамблите танцуват в синхрон като роботи. Второ и трето действие бяха празник за сетивата, видяхме букет от красиви костюми и красиви танци и чухме красива музика; прекрасни картини, изпълнени с изящество, грациозност, красота и емоция. Въпреки, че спектакълът е с два антракта и продължава два часа и половина, времето не се усеща. Препоръчвам го горещо за гледане на хората, които харесват балет, красивото в живота, любовта и приказките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар