20 януари 2013

Магистратът – една перфектна британска постановка



Първото за 2013 представление на Кралския национален театър, Лондон, което беше предавано на живо по сателит, се състоя на 17 януари. В Cinema city гледахме „Магистратът” (The Magistrate, от Arthur Wing Pinero). Представлението, викториански фарс, пълен с комични ситуации, много хареса на мен и компанията, препоръчвам го горещо за гледане. На запис ще може да се гледа на 23 януари от 19 часа, така че не го пропускайте, ако харесвате британски театър. Това е най-добрата постановка, която съм гледала, откакто следя сателитните излъчвания на британския театър (за предишните постановки съм писала тук, тук и тук).
Режисьор на „Магистратът” е Тимъти Шидър. Участват: Джон Литгоу, Нанси Каръл и др. Джон Литгоу е носител на театралната награда Тони (Dirty Rotten Scoundrels на Бродуей), а Нанси Каръл и Тимъти Шидър са носители на театрална награда Оливие.
Обичайно представлението беше на английски език, със субтитри на български и на английски (този път българските субтитри вървяха отделно от английските, горе на екрана, докато английските останаха долу, имаше синхрон между двата текста и речта на актьорите и се получи много добре). Сценографията беше впечатляваща, на сцената падаха отстрани или изникваха отдолу декори с готови мебели като в детска книжка с подвижни картинки; за пръв път виждах толкова интересна сценография. Костюмите бяха красиви, в духа на епохата. Между отделните сцени се появяваха гримирани, малко в клоунски стил актьори, които пееха  песни в духа на темата от последната сцена като в мюзикъл, беше много забавно. Актьорите играеха много добре, не преиграваха или не стояха тъпо в комичните ситуации. Като цяло спектакълът беше интересен, забавен, с множество комични ситуации и смешки (без дебелашки, просташки шеги, типични за нашите театрални комедии, които шестват по сцените в момента), с фин хумор и поуката да не лъжем, защото всяка лъжа (дори невинна) води към друга, докато се оплетем в мрежа, от която излизането не винаги е благополучно.
Сателитното излъчване на постановките на Кралския национален театър е част от глобалната програма National Theatre LIVE, която се осъществява в България от Британския съвет и Cinema сity в партньорство с програма "Световен театър в София" на Международния театрален фестивал "Варненско лято" и Столичната община.

Няма коментари:

Публикуване на коментар